Премиерът: Бизнесът да помогне на най-бедните

Премиерът: Бизнесът да помогне на най-бедните
Крайно време е да се обърнем към националния капитал, който да прояви солидарност към бедните в този тежък момент, заяви премиерът Марин Райков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Крайно време е да се обърнем към националния капитал, който да прояви солидарност в този тежък момент. Това заяви служебният премиер Марин Райков след срещата си с лидерите на ДСБ Иван Костов и СДС Мартин Димитров.

Според министър-председателя българският бизнес трябва да покаже, че е носител на национална отговорност, и да се легитимира като социален партньор, съобщи „Стандарт нюз“.

Има различни форми, под които фирмите могат да помогнат на хората от най-уязвимите групи, обясни Райков. Той заяви, че обмисля да започне консултации с индустриалци, за да обсъдят как те могат да бъдат от полза. Служебният кабинет няма да се ограничи в търсенето на резерви в бюджета, с които да се подпомогнат най-бедните, но има нужда всеки да подаде ръка, заяви премиерът. В тази връзка Иван Костов постави искането за конкретни мерки, които да противодействат на неудържимата, по думите му бедност, която води хора до самозапалване.

За малките и средните фирми също е много важна подкрепата в този момент, като държавата се разплаща и възстановява ДДС навреме, посочи пък лидерът на СДС Мартин Димитров. Той призова да се спре с чиновническия рекет в малките и средни предприятия. Възмутени сме от реакцията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която обяви вчера, че посочването на монополите и фирмите с господстващо положение не е тяхна работа, единодушни бяха лидерите на Синята коалиция.

Те настояха премиерът и неговите министри да продължат да подават сигнали към КЗК за секторите, в които е видно, че има злоупотреба с господстващо положение. Аз ще продължа да настоявам категорично да получа отговор за случаите на злоупотреби с монополно положение и картелни споразумения, защото българските граждани имат право да знаят това, заяви Марин Райков. Костов посочи като пример за сектор, в който трябва да бъдат неутрализирани злоупотребите с господстващо положение, търговията с лекарства.

#Марин Райков #Иван Костов #Мартин Димитров #КЗК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници