Цветанов: ЦИК да санкционира депутатите на ГЕРБ, заснети в ОИК

A A+ A++ A

ЦИК е институцията, която трябва да санкционира двамата депутати на ГЕРБ, присъствали неправомерно в общинската избирателна комисия в София по време на приемането на протоколите, заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

В понеделник сутринта репортери на БГНЕС заснеха депутатите от ГЕРБ Станислав Иванов и Иван Божилов в зала „Универсиада”, където се помещава ОИК София, които неправомерно присъстваха на броенето на гласовете от президентския и местния вот в неделя.

Според Изборния кодекс достъп до общински и секционни избирателни комисии в изборния ден имат само застъпници и наблюдатели, а присъствието на народни представители е незаконно.

Във втоник пък Станислав Иванов беше заснет от репортер на вестник „Сега” как изнася от същата зала чувал, за който се предполага, че е бил пълен с бюлетини.

В петък министър-председателят Бойко Борисов заяви, че Иванов и Божилов няма да бъдат наказани, защото всъщност „не са били вътре в залата“.

„Имаме подадени жалби от нашите щабове, защото за това повече съм се интересувал, имаме жалби, сезирани са компетентните органи. Надявам се, че след като си свършат работата, ще кажат дали са основателни или не”, така Цветанов коментира случая.

Според вътрешния министър ЦИК е институцията, която трябва да санкционира двамата депутати.

„В тази посока всичко, което е необходимо и бъде направено от ЦИК, ние ще се съобразим с тяхното становище”, допълни той.

Цветанов обяви, че се надява на по-висока избирателна активност на балотажа и добави, че на втория тур процедурата за гласуване ще е по-лека в София и в останалите градове, където кметове бяха избрани още на 23 октомври.

„Надявам се, че президентската институция ще бъде изпълнена със съдържание от този, за който гласувах”, заяви той.

#ГЕРБ #ЦИК #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #Бойко Борисов #депутати #народни представители #зала Универсиада #Иван Божилов #Станислав Иванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2011
Последно от Избори 2011

Всички новини от Избори 2011 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"