Ройтерс: EVN може да съди България

Ройтерс: EVN може да съди България
Шефът на борда на ЕВН Йорг Золфелнер заяви, че компанията е загубила 100 млн. лв. заради твърде скъпата слънчева енергия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Австрийската енергийна компания EVN ще предприеме съдебни действия срещу България, ако не успее да се договори за отстъпки в сегашния енергиен спор, струвал й 66 млн. долара.

Компанията е уведомила българската страна, че ще започне съдебна процедура в Международния арбитражен съд, за да защити инвестициите си, ако не бъде постигнато споразумение до шест месеца.

EVN е задължена да купува слънчевата енергия в България на цени над пазарните.

ДКЕВР намали също така цените на електричеството за домакинствата след масовите протести срещу високите цени на тока и ниския жизнен стандарт, припомня Ройтерс, цитиран от БГНЕС.

„Тези действия намаляват приходите от продажбите на електричество“, заявиха от EVN, която получава една трета от приходите си от Югоизточна Европа и преди всичко от България.

Миналия месец EVN намали прогнозата си за годишната печалба, отчасти заради по-високите разходи в България.

Компанията заяви, че покупката на слънчева енергия й е струвала 100 милиона лева от юли насам и ще й струва още 40 милиона през следващите три месеца.

Соларните паркове се развиват много бързо в България благодарение на инициативите на правителството, което цели 16% от енергията да бъде добивана от ВЕИ до 2020 г.

Но високите цени на електричеството, които отчасти са резултат и на скъпата зелена енергия, предизвикаха национални протести в най-бедната членка на ЕС, сваляйки правителството.

В отговор ДКЕВР намали цените на тока за домакинствата със 7%, до голяма степен за сметка на електроразпределителните дружества - EVN, чешките ЧЕЗ и Електро-Про.

EVN заяви, че следващите от три до шест месеца ще бъдат използвани за консултации и за постигане на споразумение във връзка с нарасналите разходи.

#EVN #съд #България #загуби #слънчева енергия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници