Първанов наложи вето на промени в Кодекса на труда

Първанов наложи вето на промени в Кодекса на труда
Президентът Георги Първанов наложи вето на разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Президентът Георги Първанов наложи вето на разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда днес, 27 декември.

Първанов подписа днес указ, с който връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда, приет на 15 декември 2011 година, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

„С тревога констатирам, че има разпоредби на закона, които засягат сериозно трудови права на организациите на работодателите, нарушават конституционни права и задължения, както и международноправни задължения на българската държава. Тези разпоредби ограничават социалния диалог и не се подкрепят от преобладаващата част от работодателските организации. Те не са присъщи на социалната държава, каквато България трябва да бъде според Преамбюла на конституцията“, се посочва в мотивите на президента.

„Влизането в сила на закон, който съдържа съществени противоречия с Конституцията на Република България, с международни актове, по които Република България е страна, и с правото на Европейския съюз, не трябва да се допуска. Това се отнася преди всичко до § 2 и § 3 от закона, изменящи съответно чл. 34 и чл. 35 от Кодекса на труда относно новите критерии за представителност на синдикални и работодателски организации“, твърди още президентът.

Други мотиви, които Първанов изтъква в полза на ветото са:

Липсата на обяснение за „чувствителното увеличаване на изискванията за числен състав на синдикалните и работодателските организации, за да бъдат признати за представителни“, и нецелесъобразността на „изискването за национално представени организации на работодателите да се признават само тези, които обединяват браншови или отраслови структури и предприятия, в които са наети не по-малко от 100 хиляди осигурени по трудов договор лица“.

#Георги Първанов #Първанов #президент #държавен глава #вето #указ #Кодекс на труда #закон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"