БСП: Цацаров да покаже, че прокуратурата не е политически инструмент

БСП: Цацаров да покаже, че прокуратурата не е политически инструмент
БСП е внесла общо 21 сигнала до главния прокурор, съобщи Станишев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Главният прокурор Сотир Цацаров да покаже, че прокуратурата не е политически инструмент, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

БСП е внесла общо 21 сигнала до главния прокурор, предаде БГНЕС.

Сред тях е и свързан с разговорите между бившия премиер Бойко Борисов и директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов, в който се споменава името на Михаил Михайлов - Мишо Бирата.

„Внесохме до новия главен прокурор сигнал за извършването на проверка по случая „Мишо Бирата“. Трябва да е ясно, че докато няма ясно доказателство и от прокуратурата, че пред закона всички са равни, включително и тези на власт, няма как да се възстанови доверието към съдебната система. Цацаров трябва да покаже, че прокуратурата не е политически инструмент“, коментира Станишев.

Според червения лидер няма европейска държава, в която след изнасянето на такива данни и ясни факти и след личното самопризнание на Борисов, на следващия ден този човек да не е подал оставка.

„При нас този случай беше потулван“, каза още той.

6 от внесените сигнали до главния прокурор са само по отношение на случващото се в МЗХ по времето, когато Мирослав Найденов беше министър. Те са свързани с продажбите на дървесина, далаверите в „Напоителни системи“, със скандалните сделки по Черноморското крайбрежие, с далаверите по програмата „Храни за бедни“, с дадени 50 000 лева на фирма на бившата ПР-ка на БАБХ за създаването на „Фейсбук“ и „Туитър“ профили на ПРСР.

От БСП имат няколко конкретни въпроса до главния прокурор, които се отнасят до бившия  министър на земеделието и храните Мирослав Найденов.

„Искаме да зададем няколко въпроса към главния прокурор Сотир Цацаров. Питаме има ли досъдебно производство по сигнал на ДАНС за дейността на Мирослав Найденов като министър. Искаме да дадем възможност на главния прокурор да каже истината. Питаме защо е заведено това досъдебно производство и какво пише в сигнала на ДАНС“, заяви председателят на Младежкото обединение на БСП Явор Гечев.

От левицата питат вярно ли е, че това досъдебно производство се води в три направления: за организирана престъпна група за търговия с влияние, за оказване на натиск от висши служители на МЗХ и депутати при провеждане на обществена поръчка за хранителни продукти на обща стойност 17 милиона лева, предназначени за най-бедните, за предлагане на подкуп. Те искат да стане публично известно и има ли длъжностни лица, работещи или работили в МЗХ, които са дали показания в рамките на това производство, както и дали са използвани СРС-та по него.

БСП питат и дали във връзка с това досъдебно производство има ли депозиран сигнал до главния прокурор от наблюдаващия прокурор за заплаха от висш политик.

Трябва да стане ясно и дали Бойко Борисов е знаел и за далаверата, във връзка с която е образувано досъдебното производство, и дали е мълчал, коментира Мая Манолова.

#Сергей Станишев #Мая Манолова #Мирослав Найденов #БСП #ГЕРБ #Бойко Борисов #"Фейсбук" #"Туитър" #ПРСР #Агенция "Митници" #Ваньо Танов #Михаил Михайлов #Мишо Бирата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"