Започна ли нова ера в борбата с рака?

Започна ли нова ера в борбата с рака?
A A+ A++ A

Преди почти 5 години на пазара се появиха първите ваксини, предпазващи подрастващите от Човешки папилома вирус, причинител на рака на шийката на матката. Учените са категорични, че резултатите ще са впечатляващи.

Днес активно се работи по създаването на над 887 различни лекарства против това коварно заболяване. Много от създаваните иновативни медикаменти са описвани като „хай-тек“ оръжия за поразяване на рака.

В момента етапите на клинично изпитване преминават около 98 различни лекарства за рак на белия дроб, 91 – за рак на гърдата, 80 – за рак на простатата, 55 – за рак на дебелото черво. Набляга се на създаването на лекарства, които ще намалят метаболизма на раковите клетки; които могат да повишат многократно силата на имунната система и осигуряват т.нар. лечение от първа линия – лекарства, даващи се непосредствено след диагностицирането, преди каквото и да било друго лечение; използване на нанотехнологии – голямата надежда на съвременната медицина.

Статистиката все още не е на наша страна – все повече са новорегистрираните случаи на пациенти с патологични новообразувания. Последното се дължи на използването на диагностична апаратура от ново поколение.

Има и повод за надежда – преживяемостта на болните се увеличава с всяка изминала година, което е един оптимистичен знак, че рано или късно човечеството ще се справи с тази коварна болест.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"