Борисов: Никъде в Европа няма като нашата архитектура

Борисов: Никъде в Европа няма като нашата архитектура
Снимка: sever.bg
A A+ A++ A

Няма архитектурни паметници в Европа, сравними с българските, смята премиерът Бойко Борисов.

„Такава архитектура като Ларгото и гробницата в София няма нито в Турция, нито в Гърция, няма и в Европа. Всички премиери, които дойдоха – от президента Барозу до шведа, датчанката, всички ахкат и казват: ние не сме ви познавали“, каза в Русе премиерът Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС.

Борисов пристигна заедно с министрите на културата Вежди Рашидов и на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова да открие обновената сграда на Русенска опера и новата пречиствателна станция.

Ремонтът на операта е на стойност 1 187 493 лв., а допълнително около 250 000 лв. бяха дадени за нови столове в залата.

Темата за инвестициите в културата по време на криза провокира премиера да припомни колко много забележителни места в България в момента се реставрират и обновяват.

Той даде примери със Созопол и Силистра и подчерта, че ние, българите, знаем много малко за своята история по региони.

„Римски императори са идвали тука, тук готите са разбивали римските войски на наша територия, точно тук около Силистра. В условията на криза ние строим повече, отколкото във всичките 20 години досега заедно, и неслучайно Вежди Рашидов се шегуваше, че от Пенчо Кубадински досега тази опера не е ремонтирана“, обясни Борисов.

Той не пропусна да се пошегува, че нарочно новите столове в операта са червени – „да напомнят на комунистите, че е имало опера тук и продължава да има благодарение на нас“.

Според Вежди Рашидов навсякъде по света културата е голям бизнес, а за да идват туристи, най-напред трябва да се построят пътища.

Лиляна Павлова напомни, че са отпуснати 300 млн. лв. за 40 културно-исторически обекта, които да се разработят като туристически атракции.

#Русе #министър на регионалното развитие и благоустройството #Лиляна Павлова #министър на културата #Вежди Рашидов #архитектура #премиер #Бойко Борисов #опера

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"