ДПС номинира кандидати за депутати „отдолу нагоре“

ДПС номинира кандидати за депутати „отдолу нагоре“
Право да издигат кандидати за народни представители практически ще имат всички членове на Движението. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че номинациите за кандидатдепутатските листи на ДПС ще се движат „отдолу нагоре“.

Заседанието на Централния съвет даде началото на процедурата по издигане, номиниране и утвърждаване на кандидатите за депутати.

Право да издигат кандидати за народни представители ще имат всички местни организации на ДПС, като практически това ще бъде възможно за всеки член на Движението за права и свободи, уточни Местан, съобщава бТВ.

Първият етап от процедурата са разширени заседания, на които общинските съвети ще номинират до трима кандитати от всяка община, като няма да има ограничения да бъдат предлагани само жители на съответната община.

След това Централният изборен щаб на ДПС, оглавяван от председателя на партията, ще подреди номинираните представители.

„Въпреки упорития мит за ДПС като партия от лидерски тип това е партия, която е с много сериозна функционираща вътрешнопартийна демокрация“, заяви Местан.

Основните изисквания за номинирането на кандидати за народни представители са те да бъдат избираеми, с обществен авторитет и да споделят идеите на ДПС и либерализма.

Няма да е задължително да са членове на движението, като нерядко лица от гражданската квота ще заемат избираеми позиции в листите на ДПС, посочи Местан.

До 25 март трябва да са направени номинациите от местните структури, а в първата седмица на април процедурата ще приключи и кандитатите ще бъдат утвърдени.

Местан заяви, че партията му е решена да „представи цялата етнорелигиозна пъстрота в парламентарна група на движението“.

Той очаква резултатът от приетите процедури да бъде обновяване на лицата.

„Несериозно е да се говори за квотен принцип при обновяването на една или друга парламентарна група, при нас това ще бъде естествен резултат“, коментира Лютви Местан

#Лютви Местан #ДПС #кандидати #народни представители #листи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"