Ройтерс: Калин Христов намали прогнозата за растеж в първия си работен ден

Ройтерс: Калин Христов намали прогнозата за растеж в първия си работен ден
Калин Христов очаква икономиката да нарасне през тази година с между 1% и 1,5% в сравнение с прогнозата на предишното правителство, която бе за ръст от 1,9%. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От: Ройтерс, автор: Цветелина Цолова, превод: БГНЕС

Служебният министър на финансите намали прогнозата за икономическия растеж на България през 2013 г., подчертавайки уязвимото положение на най-бедната страна-членка на ЕС, която беше разтърсена от протести срещу ниския жизнен стандарт.

Росен Плевнелиев назначи служебно правителство, което да управлява страната до предсрочните избори на 12 май, след като кабинетът на Бойко Борисов подаде оставката заради масовите протести срещу високите цени на тока, ниските доходи и корупцията.

В своя първи работен ден Калин Христов, който беше подуправител на БНБ, заяви, че очаква икономиката да нарасне през тази година с между 1% и 1,5% в сравнение с прогнозата на предишното правителство, която бе за 1,9%.

Причината за коригирането на този показател в посока надолу е рецесията в еврозоната, която ще удари българския износ.

Това е при условие, че еврозоната - която е ключов търговски партньор на България - ще започне да се възстановява през втората половина на тази година", каза Христов.

Малката и отворена българска икономика нарасна с 0,8% през миналата година, което е далеч под нивата от 6-7% постигани преди световната икономическа криза, която спука балоните на финансовия пазар и този на недвижимите имоти през 2009.

Слабият износ за еврозоната, както и слабото вътрешно търсене също допринесоха за спада.

Анализаторите заявиха, че очакваният по-нисък икономически растеж няма да застраши планирания бюджетен дефицит от 1,3% от БВП през тази година, който е един от най-ниските в ЕС.

"Растежът от 1,5% е два пъти по-голям от това, което имахме през миналата година и все пак България успя да приключи 2012 с дефицит от едва 0,5%.

По-бавният растеж не изглежда сериозно предизвикателство за бюджета", каза икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов.

България трябва да поддържа строга фискална политика, за да се избегнат рисковете за фиксирания курс на националната валута лева към еврото.

"Поддържането на фискалната стабилност е от първостепенно значение и не трябва да бъде поставяна под въпрос", подчерта Христов.

#Калин Христов #икономически растеж #ЕС #Георги Ангелов #служебно правителство #Бойко Борисов #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"