Русия си иска парите за „Бургас-Александруполис“, „Белене“ в застой

Русия си иска парите за „Бургас-Александруполис“, „Белене“ в застой
Шматко подчерта, че за разлика от случая с „Бургас–Александруполис“ българската страна не може просто така да излезе от проекта АЕЦ „Белене“. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

България трябва да плати дълга си по проекта за петролопровода „Бургас-Александруполис“, а да се откаже от АЕЦ „Белене“ ще бъде много по-трудно, обясни руският министър на енергетиката Сергей Шматко.

„Русия ще изчисли разходите по проекта за строителство на петролопровода „Бургас-Александруполис“ и ще ги представи за погасяване на българската страна, която неотдавна заяви, че прекратява участието си в проекта“, заяви Шматко пред журналисти в град Нефтекумск, предаде Дарик, цитирайки РИА „Новости“.

„Ще бъде направена правна оценка (на действията на България - бел.ред.). Ще бъде извършена инвентаризация на тези разходи, които бяха понесени от стопанските субекти в тази връзка. Без съмнение, в съответствие с действащите процедури, те ще бъдат предявени на българската страна за погасяване“, посочи министърът.

В началото на декември България заяви, че прекратява участието си в проекта за трансбалканския петролопровод „Бургас-Александруполис“, смятайки го за икономически неизгоден, припомня агенцията.

В края на ноември дългът на България по проекта съставляваше 6,2 млн. евро. По думите на Шматко всички понесени разходи ще бъдат съгласувани с българската и гръцката страна, третият участник в проекта.

Министърът изрази увереност, че проектът напълно е отговарял на интересите на страните, включително България.

„Проектът за строителството на българската АЕЦ „Белене“ се намира в стадий на застой и в близките месеци не се очертава перспектива за активизирането му“, каза още Сергей Шматко.

„Темата „Белене“ е в застой. Съжалявам, че говоря така, но в близките месеци не виждам перспектива за възобновяването на динамичния процес на преговори и на процеса, свързан с изпълнението на нашите споразумения и договори“, обясни той.

Шматко подчерта, че българската страна не може просто така да излезе от проекта, както стана това в случая с петролопровода „Бургас-Александруполис“, от чието строителство София официално се отказа.

По думите на Шматко в проекта „Белене“ са били вложени огромни суми и руската страна е понесла „сериозни разходи за оборудването“.

„Предпочитам да остана реалист“, отбеляза руският министър. „В днешната ситуация, след „Фукушима“, реализацията на такива проекти като АЕЦ „Белене“ е възможна при еднозначната подкрепа на правителството на България, както и сплотената позиция на българското общество. И едното, и другото ние за съжаление не наблюдаваме“, добави Шматко.

Той отбеляза също, че такива условия, каквито са били предложени на България от руското правителство и корпорацията „Росатом“, на световния пазар никой няма да предложи.

#министър на енергетиката #„Росатом“ #България #петролопровод #АЕЦ „Белене“ #„Бургас–Александруполис“ #Русия #Сергей Шматко

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"