ДПС предрича коалиционен кабинет през 2012

ДПС предрича коалиционен кабинет през 2012
Снимка: bulgaria-news.bg
A A+ A++ A

Прогноза за неизбежната необходимост от сформиране на правителство на националното съгласие още през 2012 година направи депутатът и зам.-председател на ДПС Лютви Местан.

Той присъства на възпоменателен митинг за жертвите на „възродителния процес" от 1984-1989 г. в кирковското село Могиляне, предаде БГНЕС, на който призова за толерантност и единение.

„Кризата налага да превърнем толерантността във водещ принцип на правене на политика. Затова съм убеден, че 2012 г. ще роди политическата алтернатива на еднопартийното управление", коментира Местан.

„Защото една единствена партия, един еднопартиен кабинет не може да се справи с кризата, не може да понесе тежката й социална цена. Затова през следващата година и у нас ще се появи необходимостта от нова управленска формула, от ново надпартийно, експертно правителство на националното съгласие", добави той.

По думите му ДПС има интерес от това, но политикът побърза да се обърне към медиите с настояването да не бързат да интерпретират тези думи като заявка за власт.

Лютви Местан каза още, че в най-засегнатите от кризата страни са се родили модификации на надпартийността, които до вчера са били немислими.

Кризата създава необходимостта от национални усилия и генериране на широко национално съгласие за мерките, с които може ефективно да й се противодейства, а това е спешната потребност и на България, подчерта той.

В противен случай обаче, ако не осъзнаем необходимостта от намирането на управленската формула, която да генерира национално съгласие, не е изключено да ни се наложи да избираме правителство на националното спасение, предупреди депутатът.

Според Местан премиерът Бойко Борисов трябва да носи в себе си отговорността и зрелостта на държавника и така ще влезе в историята като първия български премиер, разделил се с еднопартийната си власт в името на националното съгласие.

„Ние не се нуждаем от самоцелно партийно участие във властта, но ние искаме нова формула на властта, при която управлението ще бъде по-справедливо и по-успешно, за да не се плаща тежката социална цена на кризата от хората", уточни той.

Местан посочи още, че освен грозните прояви на етническа и религиозна нетърпимост, както и на социално-икономически трудности, 2011 година е родила „и нещо хубаво", а именно инициативата на стотици християни, поставили цветя пред джамията Баня баши в София след нападението на партия „Атака", предвождана от лидера си Волен Сидеров.

„Това беше годината, през която езикът на омразата ескалира и заяви претенцията да се превърне в норма на политическо говорене. Но акцията с цветята е онова, заради което си струва да се живее в България, ако този дух обхване всички българи", каза още депутатът от ДПС.

#Лютви Местан #зам.-председател #Бойко Борисов #премиер #Баня баши #София #джамия #Волен Сидеров #Атака

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"