Турция и Азербайджан строят нова тръба

Турция и Азербайджан строят нова тръба
През ноември Трайков обясни, че създаването на българо-турски междусистемен газопровод означава диверсификация на източниците и трасетата, конкуренция между доставчиците и по-ниски цени на газовите доставки за България. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Турция и Азербайджан подписаха споразумение за строителството на газопровод, който ще доставя 10 милиарда куб.м. азерски газ за европейските пазари от 2017 г.

Това съобщи в понеделник Анадолската агенция, цитирана от Агенция „Франс прес”.

Сделката се подписва на фона на усилията на Европейския съюз да изгради газопровода „Набуко" през Турция, който се бори да намери доставчик на суровина, коментира АФП.

Този тръбопровод трябва да доставя „синьо гориво" от Каспийския регион и да намали зависимостта на европейските държави от Русия.

Договорът за изграждането на Трансанадолския газопровод на стойност 5 млрд. долара (3.8 млрд. евро) беше подписан от турския министър на енергетиката Танер Йълдъз и неговия азерски колега Натик Алиев.

Съгласно документа азербайджанската държавна петролна и газова компания ГНКАР (или СОКАР) и турските газова компания „Боташ" и петролната ТРАО ще бъдат първите участници в консорциума за тръбопровода, който ще бъде отворен и за други участници.

Предвижда се газопроводът да доставя 6 милиарда куб.м. газ за Турция.

Газовите запаси на Баку в Каспийско море са от изключителна важност за успеха на плановете на ЕС, които включват изграждането на няколко тръби за тяхната доставка.

По време на Черноморския енергиен и икономически форум в Истанбул през ноември енергийните министри на Турция и България - Танер Йълдъз и Трайчо Трайков се договориха да подпишат политическо споразумение за изграждането на българо-турската междусистемна газова връзка.

Българо-турската междусистемен газопровод, заедно с интерконектора с Гърция, ще осигури доставка на каспийски природен газ за страната ни и региона, както и по-евтини доставки чрез терминал за втечнен природен газ.

Тръбата между България и Турция ще бъде с капацитет от 1 до 3 млрд. куб.м. годишно, с възможност за удвояване на капацитета.

По думите на министър Трайков инвестицията за 77-километровия междусистемен газопровод е относително малка, а ползите за страната ни и за региона са огромни. С изграждането на интерконекторите с Турция и Гърция практически ще бъде отворен Южният газов коридор, който ще доведе каспийския газ от Азия дo Европа.

Проектът за газопровод на Москва „Южен поток", който ще доставя газ за Европа през Черно море и България, трябва да бъде готов до 2015 г.

#Турция #Азербайджан #газ #България #Гърция #Трайчо Трайков #енергиен министър #Танер Йълдъз #Набуко #газопровод #Европейския съюз #Русия #ГНКАР #СОКАР #Боташ #Баку #Каспийско море #ЕС #Истанбул #Азия #Европа #Москва #Южен поток #Черно море

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"