Протестно спускане открива ски сезона на Витоша

Протестно спускане открива ски сезона на Витоша
Инициативата вече събра повече от 600 привърженици в социалната мрежа Facebook. Снимка: GONG.BG
A A+ A++ A

Скиори, сноубордисти, любители на планината и Коалиция „За да остане природа в България" ще открият сезона на Витоша днес с инициативата "RIDE 4 VITOSHA".

Ски сезонът ще започне без да работят лифтовете и влековете като протест срещу „Витоша ски" АД, съобще БГНЕС.

Инициативата вече събра повече от 600 привърженици в социалната мрежа Facebook. Програмата започва в 11.00 часа на Алеко и включва спускане от Меча поляна до долната станция на писта Лалето, изкачване на Черни връх пеша, със ски или със снегоходки, игри и забави.

От Коалиция „За да остане природа в България" отново предупреждават, че целта на „Витоша ски" АД е промяна в Закона за горите.

Затова, според коалицията, фирмата умишлено не пуска съоръженията в ски курорта и неин собственик е офшорна компания, което не позволява да се разбере какви интереси стоят зад нея.

Природозащитниците алармират, че на 21 декември тази година поправката в Закона за горите е качена в Портала за обществени консултации.

Те са обезпокоени, че датата на приключване на консултациите е 30 декември тази година, като така не се спазва 14-дневният срок, установен от закона.

„Скандалната поправка предвижда в горите да може да се строят ски лифтове и влекове, без промяна на предназначението на територията и без изключване на земята от горския фонд. Така изсечените и застроени терени ще продължат да се водят гори „на хартия".”, съобщават от „За да остане природа в България”.

„Това предложение позволява застрояването на Витоша и спестява 5 милиона лева на инвеститора. Наред с това, тази разпоредба представлява схема за държавна помощ за инвеститорите в ски курорти и подлежи на предварително съгласуване с Европейската комисия. Тъй като това не е извършено, България ще подлежи на наказателна процедура", казват още природозащитниците.

„Последните 10 години доведоха до завладяване на българския ски спорт и туризъм от няколко свързани помежду си офшорни компании, които съгласувайки ценовите си практики, направиха ски спорта и туризма скъпо струващо удоволствие”, коментират от коалицията.

„Затварянето на очите на българските институции пред това незаконно картелно споразумение кара все повече българи да спортуват в чужбина. Все още институциите крият приватизационния договор за лифтовете на Витоша и концесионния договор за лифтовете на Банско", категорични са от Коалиция „За да остане природа в България".

#Витоша #Алеко #Меча поляна #Черни връх #скиори #сноубордисти #ски #Коалиция „За да остане природа в България" #Закона за горите #курорт #България #Европейската комисия #Банско

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »