Новият шеф на ЦРУ вместо свещеник, станал шпионин

Новият шеф на ЦРУ вместо свещеник, станал шпионин
„Почивка? Не знам какво е това", признава Бренън. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Католическо училище, йезуитски колеж – предстои кариера на свещеник. Но Джон Бренън случайно  отворил вестник „Ню Йорк таймс" и  видял обява: „Централното разузнавателно управление (ЦРУ) набира нови служители". Тогава Бренън разбрал какво иска.

Така от католически свещеник става агент, който не само в качеството си на анализатор е отсейвал скъпоценната информация от открити източници, но е успял да работи „на терен" и като оперативен сътрудник, коментира „Дойче веле", цитиран от агенция "Фокус".

Джон Бренън е на 57 години. 25 от тях той е бил на държавна служба – след атентатите от 11 септември 2001 година Бренън беше начело на Националния център за борба с тероризма. През последните четири години той беше главен съветник на президента на САЩ Барак Обама по въпросите на борбата срещу тероризма.

„Почивка? Не знам какво е това", признава Бренън.

Президентът Обама потвърждава, че работоспособността на неговия съветник е „легендарна дори и по стандартите на Белия дом". Обама се съмнява дали новият директор на ЦРУ изобщо е спал през последните четири години.

Джон Бренън е специалист по Близкия изток. Той свободно владее арабски език, бил е в регионалното бюро на ЦРУ в Саудитска Арабия. А преди това е успял да се докаже и извън офиса, т.е. не само е чувал каква е оперативната работа на агента.

Обама обмисляше да го назначи за директор на ЦРУ още през 2008 г., но тогава Бренън оттегли своята кандидатура заради съмненията, че е бил свързан с прилагането на мъчения от разузнавателната агенция, когато е бил неин служител при президента Джордж Буш-син.


Той отрече да е замесен в използването на техники за изтезаване като симулирането на удавяне (waterboarding) и се обяви публично срещу тях.

Бренън ще оглави ЦРУ на мястото на генерала от резерва Дейвид Петреъс, който се оттегли заради скандал за извънбрачна връзка.

#Джон Бренън #ЦРУ #Дейвид Петреъс #Барак Обама #ЦРУ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино