Ромите в кв. ''Факултета'': Не сме настроени за бунт

Ромите в кв. ''Факултета'': Не сме настроени за бунт
Ромите в кв. "Факултета" в София не са настроени за бунт въпреки напрежението след инцидента в село Катуница, съобщава в репортаж БГНЕС. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ромите в столичния кв. ''Факултета'' не са настроени за бунт, като всеки си седи мирно вкъщи, но в същото време се страхува за близките си, които са на работа или училище, разказват жители на квартала.

Десет дни след събитията в Катуница, жителите на кв. ''Факултета'', които по принцип сами идват и изказват мнението си, не са склонни да говорят, пише в репортаж агенция БГНЕС. "Не ме снимай! Защо ме снимаш!", реагират те при вида на фотокамерите.

През десет дни в множество големи градове в България избухнаха масови антиромски протести, след като на 23 септември 19-годишният Ангел Петров беше прегазен в Катуница от миниван, шофиран от лица, свързани с клана на ромския бос Кирил Рашков - „Цар Киро".

"Във всеки един момент, по всяко едно време във Факултета хората се притесняват за живота и безопасността на близките си", разказва Ангел Асенов, като подчертава, че в последните две седмици е имало много инциденти с роми. 30-годишният Асенов живее в квартала, който към момента е обитаван от около 35 хил. души, а броят им постоянно се увеличава заради притока на роми от близките градове.

Жители на квартала разказват за множество роми, тормозени и бити през послендите дни, включително и тези, работещи във фирмите за почистване в столицата.

Инцидентите с роми са се засилили през последните около две седмици, заяви Ангел Асенов, като по думите му случващото се не е по вина на ромите или на правителството.

"Това е по вина на такива, които искат да спечелят някакви дивиденти. Дали ще бъдат фенове, агитки, политически лидери на партии, такива хора, които се самоопределят като царе....", коментира той.

Асенов, който работи във фондация ''Романи Бах'' е участвал в поне 10 импровизирани дискусии по темата с роми в квартала. "Обезпокоени са, но не за да се активират да отидат на някъде, нещо да буйстват, да правят зулуми, ами се събират на групи и искат човек, който е малко по-информиран от тях да им каже, че всичко е наред и да ги успокои'', обяснява той.

По думите му във ''Факултета'' има засилено полицейско присъствие, благодарение на което са избегнати масови сбивания. Всекидневно обаче има случаи с поне един двама пострадали – бити, гонени или обиждани. Все пак Асенов е категоричен, че ромите от квартала нямат намерение да отвръщат.

По повод на слуха, че лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев ще призовава да се мобилизира ромското малцинство и да протестира, Ангел Асенов заяви, че сега не е моментът за протести. Вместо това той настоява за повече изяви и разговори, чрез които да се разбере, че като цяло циганите не са враждебен народ.

„Обичат България, живеят в България, учат в България, всички сме българи в крайна сметка и това за тях не е добро", обяснява той.

Според Асенов, случващото се в Катуница е един дълъг процес, започнал след падането на комунистическия режим на Тодор Живков, като за всичко е виновно всяко правителство след това. ''Нито една афера един циганин не прави, без да има участие българин. „Циганите никога не са били в състояние сами да правят далавера – тези ДДС-та, разни фондации, разни помощи от ЕС и т. н. – всичко става в комбина с българина – какъвто е българския народ, такива са и българските роми. Това е отражение на живота, който е в България", каза той.

В квартала обаче има и по-радикално настроени роми, разказват репортерите. "Кой е тоя Волен Сидеров, каква е тази държава, на сапун ще ме прави", протестират те, като ядосано показват на журналистите сметките, които са плащали за ток, за да докажат, че не живеят на чужд гръб.

#роми #Катуница #Кирил Рашков #Цар Киро #протести #етническо напрежение #фондация #Цветелин Кънчев #Евророма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"