Трайков: Няма страшно за руския газ

Трайков: Няма страшно за руския газ
Отказът на България да участва в проекта „Бургас-Александруполис" няма да повлияе отрицателно на продължаващите преговори за газови доставки с Русия, смята министър Трайков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Отказът на България да участва в проекта „Бургас-Александруполис" няма да повлияе отрицателно на продължаващите преговори за газови доставки с Русия.

Това заяви в интервю за БТА на Коледа министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

По думите на Трайков преговорите с руската страна за подписване на новите газови договори са на изцяло търговска основа.

„Мисля, че от началото на мандата на това правителство за всички е ясно, че ние държим на добрите си отношения с Русия на взаимоизгодна основа, както е ясно и, че не сме склонни да се политизират и използват за други цели комерсиални взаимоотношения между две държави", коментира той.

Трайков добави, че след броени седмици ще започне изграждането на газовата връзка с Румъния, а по тази с Гърция - през третото тримесечие на 2012 г.

По проекта за газовата връзка с Турция, очакваме в скоро време да бъде подписан меморандум между нашето министерство  и Министерството на енергетиката и природните ресурси на Турция, с който да се поемат чисто политически ангажименти за  развитие и ускоряване на проекта, обясни министърът.

Той допълни, че ще бъдат проучени и възможностите за  европейско финансиране на този проект на частта му, която ще бъде на българска територия.

За другите три от проектите има осигурено европейско съфинансиране: за интерконекторите с Румъния и Гърция съответно 9 и 45 млн. евро, а за този със Сърбия - 2.5 млн. евро за предпроектно проучване и попълване на апликационна форма към Еврокомисията, уточни Трайков.

За изграждането на тези връзки се взе решение след газовата криза от януари 2010 г., когато заради спор между Русия и Украйна България остана без синьо гориво за отопление и за предприятията.

През февруари пък Европейският съвет взе решение всяка страна-членка  да има поне два алтернативни източника на газ и електроенергия до 2014 г., за да се избегнат проблеми в други подобни ситуации. 

#енергетиката и туризма #министър на икономиката #Трайчо Трайков #Русия #Бургас #Александруполис #Коледа #Гърция #Румъния #Турция #Сърбия #Украйна #България #Еврокомисия #синьо гориво

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"