Холандия не ни подкрепя за Шенген

Холандия не ни подкрепя за Шенген
Холандия ще изчака следващия мониторингов доклад на ЕК през декември, преди да вземе решение за присъединяването ни в Шенген. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Холандия заяви, че няма да подкрепи присъединяването на България и Румъния към Шенген поне до излизането на следващия мониторингов доклад на Европейската комисия през декември.

Германия също потвърди отрицателното си отношение по въпроса заради актуалните проблеми с корупцията, съдебната система и престъпността.

Така нужното единодушие за приемането на двете страни се оказва невъзможно.

След като Германия заплаши решението с вето, а Холандия заяви, че ще последва нейната позиция, Финладия също се обяви против.

Дипломатически източници твърдят, че резерви имат и други страни, като всички сочат корупцията и проблемите с върховенството на закона в България и Румъния за основна причина, предава БГНЕС.

По този начин поетапното влизане на двете страни в Шенген се отлага най-рано за есента, тъй като поради технически причини отварянето на въздушни граници е възможно само два пъти в годината - при смяната на зимното часово време с лятно и обратното.

#Холандия #Шенген #мониторингов доклад #Германия #Румъния #корупция #присъединяване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"