Станишев: ГЕРБ са мутри, рекетират хората

Станишев: ГЕРБ са мутри, рекетират хората
ГЕРБ рекетират гласоподавателите, според Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българските избиратели не бива да се поддават на натиска и на страха, насаждани от управляващата партия ГЕРБ, според лидера на БСП Сергей Станишев.

Станишев гласува в неделя по обед на втория тур на президентските избори в подкрепа на кандидата на БСП Ивайло Калфин, който изостава с около 11%, или 375 000 гласа от конкурента си от ГЕРБ Росен Плевнелиев, след като на първия тур той спечели 28.96% срещу 40.11% за Плевнелиев.

„Много е важно днес хората да не се поддават на купуване, да не се поддават на натиск, на страха, който управляващата партия насажда – чрез МВР и чрез мутрите. Мутрите са си мутри и в костюм да ги облечеш, те си правят избори по мутренски. Както мутрите през 90-те години правиха рекет над гражданите, сега рекетират за изборите“, заяви лидерът на левицата, цитиран от БГНЕС.

„Ужасно ги е страх, защото знаят, че ако изгубят властта или ако имат контратежест в ръцете на президента, ще им е тежко и все повече ще излиза наяве това как управляват – колко порочно и не в интерес на гражданите“, категоричен е бившият премиер.

Както и в изборната нощ на първия тур, той отново сравни изборите днес с тези, описани от Алеко Константинов в „Бай Ганьо прави избори“.

Лидерът на БСП посочи, че последните два дни се случва нещо небивало.

„Има масови случаи на бой, на бити наши застъпници в Лом и в Хайредин – там има тотално купуване на гласове. Особено драстично е това, което научавам в Пловдив, където купуват и в ромските махали, и в българските квартали“, мотивира се Станишев.

Той заяви, че има свидетели, които разказват за схемата на ГЕРБ за купуване на гласове, която определи като „безпрецедентна“.

Станишев отрече да е имало едноличен режим, когато Първанов бе президент, а той министър-председател. „По никакъв начин властта не е била в едни ръце, тъй като в коалиция имахме само 82 депутати“, каза той.

Самият лидер на червените посочи, че е гласувал за това да има демокрация, а не едноличен режим.

„От тези избори зависи дали властта ще се съсредоточи в едни ръце и дали ще има за в бъдеще правото свободно и без натиск, без купуване и без бой, да гласуваме и да избираме тези, които харесваме като политическа сила или конкретни кандидати“, каза Станишев.

Както Борисов, Калфин и Доган, гласували преди него, Станишев също продължи реториката между себе си и премиера Бойко Борисов за „целувката“, т.е. подкрепата от страна на лидера на ДПС Ахмед Доган.

„Въпросът е днес българите да не направят целувката на смъртта с управляващата политическа партия“, заяви той.

#Бойко Борисов #ДПС #Ахмед Доган #Сергей Станишев #избори #избори 2011 #президентски избори #БСП #ГЕРБ #Ивайло Калфин #Росен Плевнелиев #мутри #рекет #купуване на гласове #Лом #Хайредин #застъпници #Столипиново #Пловдив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2011
Последно от Избори 2011

Всички новини от Избори 2011 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"