Фондация „Конрад Аденауер“: Картелите доведоха кризата в България

Фондация „Конрад Аденауер“: Картелите доведоха кризата в България
д-р Марко Арнд Снимка: kas.de
A A+ A++ A

Актуалните български проблеми са породени от картелите, смята д-р Марко Арнд, шеф на софийското бюро на Фондация „Конрад Аденауер“, предаде „Дойче веле“.

Като основна грешка на кабинета „Борисов“ той сочи замразяването на заплати и пенсии.

„Смятах, че правителството на Борисов се движи в правилната посока и България се превръща в остров на стабилност в Югоизточна Европа. Но цената на тока е всъщност цената на хляба за повечето хора. Фактът, че протестите набъбнаха, свидетелства за наличието на много пробойни в българската политическа система“, казва д-р Марко Арнд.

Според него крайно разнородният профил на протестиращите води до познатата ситуация, в която недоволните са обединени само от това срещу кого протестират, без да има единомислие по въпроса какво точно искат.

„Актуалните български проблеми не са свързани с приватизацията, а са породени от картелите. Когато няма конкуренция, какъвто е случаят с енергоразпределението в България, картелите определят цената“, изтъква шефът на софийското бюро на Фондация „Аденауер“.

В Германия наред с четиримата основни производители на енергия съществуват множество фирми, които продават ток на домакинствата. Цената му варира ежедневно на базата на котировките на електроенергийната борса в Лайпциг.

„Затова германците не могат да проумеят как високите сметки за ток и парно могат да предизвикат такова силно брожение в България - защото сметките за енергия, които германците получават, са доста скромни като процент от доходите им“, казва по този повод д-р Марко Арндт. Той посочва, че заради зелената енергия сметките за ток и в Германия напоследък са скочили, но „дежурните“ около 100 евро на месец, които плаща средностатистическото семейство, все още изглеждат напълно поносими.

В този контекст отправената от д-р Марко Арнд препоръка е Комисията за защита на конкуренцията да разследва картелите, които контролират българския енергиен пазар.

#монополи #картели #Комисията за защита на конкуренцията #енергоразпределение #протестиращи #Германия #България #цена на тока

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"