ЧЕЗ уважава решението на България да намали цената на тока

ЧЕЗ уважава решението на България да намали цената на тока
„Цената на тока в България е напълно регулирана и българският регулатор решава за нея. Нашата компания ще уважи решението“, заяви говорителят на ЧЕЗ Барбора Пулпанова. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Чешката компания ЧЕЗ съобщи, че уважава решението на българския енергиен регулатор да намали цената на тока.

„Цената на тока в България е напълно регулирана и българският регулатор решава за нея. Нашата компания ще уважи решението“, заяви говорителят на ЧЕЗ Барбора Пулпанова, цитирана от американския в. „Уолстрийт Джърнъл“ и БГНЕС.

Държавната агенция за енергийно и водно регулиране съобщи във вторник, че трите електроразпределителни дружества в страната трябва да намалят цените на тока - ЧЕЗ със 7,2%, ЕВН със 7,3% и Енерго-Про с 6,2%.

Томаш Сикора, анализатор от компанията „Патриа дайрект“, заяви, че промяната в цената на тока е била очаквана и вече е намерила отражение в цената на акциите на ЧЕЗ.

Решението вероятно ще има минимално отражение върху печалбите на компанията, но Сикора заяви, че очаква тя да запази филиала си, който дава около 1,5% от оперативните печалби на ЧЕЗ.

От миналия месец българите протестират заради цените на тока и недоволството си от правителството, припомня „Уолстрийт Джърнъл“.

Намаляването на цените на тока и оставката на българското правителство в края на февруари се възприемат като стъпки за успокояване на недоволното и до голяма степен бедно население, пише изданието.

#ЧЕЗ #ЕВН #Енерго-Про #Барбора Пулпанова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"