Българските медици заминаха за Мали

Българските медици заминаха за Мали
Медицинските специалисти от Военномедицинска академия бяха изпратени от министъра на отбраната в оставка Аню Ангелов и началника на ВМА генерал-майор професор Стоян Тонев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Четирима български медици заминаха за Мали в сряда, за да се включат в мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали (EUTM Mali).

Медицинските специалисти от Военномедицинска академия бяха изпратени от министъра на отбраната в оставка Аню Ангелов и началника на ВМА генерал-майор професор Стоян Тонев, съобщи БГНЕС.

„Очаквам, че както на всяка мисия, нашите офицери и сержанти ще бъдат дипломатите на България в тази далечна страна и ще спомагат за изпълнението на задачите на мисията на ЕС в Мали“, каза министърът в оставка Аню Ангелов, цитиран от пресцентъра на Министерството на отбраната.

„Целта на мисията е с помощта на специалистите от страните – членки на ЕС, да се подготвят и обучат националните сили за сигурност и армията на Мали“, разясни Ангелов и допълни, че това е поредната мисия на ЕС, в която нашата страна участва.

Той изказа увереността си в професионализма и добрата подготовка на военните медици и им подари икона на свети Георги Победоносец с пожелание да ги закриля.

Българският екип от ВМА в състав: подполковник д-р Петър Трендафилов – коремен хирург, младши сержант Мария Димитрова - медицинска сестра, и двамата санитарни инструктори – старшина Антон Димитров и старшина Емил Стоянов, ще осигурява в медицинско отношение Щаба на операцията в столицата на Мали Бамако.

Те излетяха със самолет „Спартан“ на ВВС, а заедно с тях пътува и командирът на Военномедицинския отряд за бързо реагиране и заместник-началник на ВМА по осигуряването на мисии полк. д-р Александър Парашкевов.

Мисията е за близо 16 месеца с четири ротации на различните екипи за по четири месеца.

По-рано в отговор на журналистически въпрос за реорганизацията в Българската армия Аню Ангелов каза, че през тази година не се предвиждат съкращения.

„Министерският съвет взе решение за промяна на Плана за развитие на Въоръжените сили. За 2014 година се отлага реорганизацията на 68-а бригада „Специални сили“, тъй като в момента в НАТО се разработва концепция за Специалните сили на страните – членки на Алианса“.

Министърът на отбраната в оставка уточни, че се отлага и реорганизацията и на част от бригада „Логистика“ заради невъзможността да бъдат освободени складове с излишно количество боеприпаси.

За проекта за придобиване на нов тип многоцелеви изтребител Ангелов обясни, че той ще бъде оставен за решаване на следващото Народно събрание.

„Ние сме приключили цялата експертна работа, има окончателно решение на военната експертиза и това решение ще бъде представено веднага след изборите на новото правителство“, каза той.

В заключение Аню Ангелов отбеляза, че въпреки ниския бюджет, в сравнение с 2009 година той е бил намален с 40%, неговият екип е работил успешно.

„В администрацията на Министерството на отбраната се работи спокойно. Оставям едно министерство, където военната и цивилната експертиза умеят да работят заедно“, подчерта той.

#ЕС #Мали #медици #Аню Ангелов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »