Коледа е!

Коледа е!
A A+ A++ A

На 25 декември празнуваме един от най-големите църковни празници в християнския свят Рождество Христово, още наричано Коледа, Божик или Божич.

Празникът започва в първите часове на 25 декември. Той е своеобразно продължение на Бъдни вечер.

На него християните честват рождението на Сина Божий Иисус Христос. Според Евангелието Христос се ражда в пещера в град Витлеем, провинция Юдея.

В момента на рождеството в небето пламва необикновена светлина и ангел възвестява, че на света е дошъл Спасителят.

Витлеемските пастири са първите хора, които се покланят на Бога-Син. Почитат го и трима източни царе, доведени на мястото от изгрялата над небето звезда.

Следвайки обичаите на времето, царете подаряват злато, ливан и смирна.

Православните християни честват Рождество Христово наравно тържествено с Великден. При католиците и протестантите Рождество е най-почитаният празник.

Рождество Христово е един от 20-те църковни празници в България. Отбелязва се на 25 декември по григорианския и новоюлианския календар, на 6 януари от арменската църква и на 7 януари по юлианския календар.

В предимно християнските страни Коледа е икономически най-значимият празник в годината, а се отбелязва като светски празник и в много страни с малко християнско население.

Свързва се с размяна на подаръци в семейството, както и с подаръци от Дядо Коледа и други митични персонажи.

На Коледа християните празнуват раждането на Иисус. Според повечето историци първото празнуване на Рождество Христово се е състояло в Рим през 336 г. сл. Хр.

Наименованието Коледа идва от римските празници Календи, посветени на зимното слънцестоене (от думата “календе").

До IV век в Календара на православната църква няма празник, посветен на рождеството на Христос.

Празнува се възкресението и възвръщането му в небето и неговото кръщение. Разделянето на двата празника става едва в IV-V в. под влияние на древните езически вярвания.

През ХХ век българите прибавят към коледната обредност още един елемент, привнесен от Западна Европа - сияещата елха.

Христос идва на земята, за да освети хората и тяхното царство. С идването си той донася частица от светостта на небесния мир - красивото, отрупано с плод Райско дърво.

Затова елхата се отрупва с фигурки на ангелчета, Дядо Коледа, гирлянди, топчици, свещички, символизиращи Христовата същност (светлината, знанието, чистотата, истината).

Българската народна традиция е свързана с обичая коледуване, според който млади момчета и мъже обикалят домовете на хората в нощта между Бъдни вечер и Коледа и с коледните си песни прогонват всички караконджоли, вампири, таласъми и други свръхестествени същества.

На Рождество Христово свършват постите и обядът е блажен и много богат. На него задължително се поднася баница с най-различни плънки - месо, зеле, гъби, праз, тиква. Основните ястия през този и следващите дни са приготвени от свинско месо.

На Коледа имен ден празнуват Емил, Ицо, Ичо, Младен, Радомир, Радомира, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Христалина, Христо, Христи, Христин, Христина, Христофор, Кристин, Кристина, Кристиян, Кристияна.

#Коледа #Рождество Христово #Иисус Христос #Дядо Коледа #България #Емил #Радомир #Радослав #Христо #Христина #Кристин #Кристина #Кристиян #имен ден #пости #Иисус #Христос #Западна Европа #България #елха #християнство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »