Как се празнува Коледа по света

Как се празнува Коледа по света
Най-хубавият подарък, който някой може да си пожелае за Коледа, са детските усмивки и светналите детски личица. Снимка: wallcoo.net
A A+ A++ A

Макар коледната елха и белобрадият старец, носещ чувал пълен с подаръци, да са символи на Коледа в целия свят, във всяко кътче на планетата Рождество Христово се посреща по различен начин.

Как хората от различните краища на света празнуват най-големия християнски празник разказват от Data.bg.

В Америка и Канада в навечерието на Коледа децата оставят до камината чаша мляко и чиния със сладки, за да може дядо Коледа да се нахрани и да отпочине от дългия път.

На двора малчуганите хвърлят моркови, за да нахранят и изморените еленчета.

В Румъния по Коледа децата минават от къща на къща да пеят коледни песни или да рецитират поезия.

Водачът на групата носи дървена звезда, украсена с цветна блестяща хартия и звънчета и закачена на пръчка. В центъра на звездата е изобразено Святото семейство.

На Коледа децата в Испания напълват обувките си със слама, моркови и ечемик и ги оставят на прозореца, за да нахранят конете на мъдреците.

Смята се, че те всяка година минават отново пътя до Витлеем. Единият от тях се казва Балтазар. Той носи подаръци на децата.

В Сирия в навечерието на Коледа цялото семейство се събира около незапаленото огнище на двора, със запалена свещ в ръка. Най – малкото дете запалва огъня със свещта си. Преди да изгори огъня, всеки го прескача и си пожелава нещо.

В Египет традициите повеляват всеки да носи чисто нови дрехи. Коледната служба в църквата завършва с камбанен звън. Вкъщи на коледната трапезата ги чака т.нар. Фата, съдържаща хляб, ориз, чесън и варено месо.

В Япония Коледа се празнува по различен начин. Тогава трябва да се правят добрини за останалите, особено на хората в болниците. Те нямат дядо Коледа, но имат будистки монах на име Хотеи-ошо, който раздава подаръци на децата.

Момичетата и момчетата в Иран никога не са чували за дядо Коледа, което значи, че не са получавали подаръци от него. Всеки от тях получава нови дрехи, които трябва да носи през целия ден. Това ги прави щастливи и горди.

В Дания коледното навечерие се нарича Юлеафтен и е най – големият и важен повод за празненство, продължаващо цяла нощ.

На трапезата се сервират традиционната печена, пълнена със сини сливи, гъска, червено зеле и оризов пудинг с канела и нар.

В Чехия коледните традициите повеляват момичетата да предсказват бъдещото си семейно положение.

На 4 -ти декември момичето потапя черешова клонка във вода. Ако тя разцъфне до Коледа, то тя ще се омъжи през идната година.

Важна част от традициите по Коледа в Унгария е пресъздаването на раждането на Исус.

Изпълненията се правят от групи деца или възрастни хора. Понякога в пиесите са включени кукли на конци, акомпанирани с песни, музикални инструменти, а понякога и танци.

Независимо обаче в кой край на планетата се чества или от каква народност са хората, които я празнуват, Коледа носи едно и също послание навсякъде – за сплотеност на семейството, за повече добрина в сърцата и топлина в отношенията, и за вярата, че по-светли дни предстоят.

Коледа изважда най-добрите качества у човека, носи смирение, любов и щастие, и най-хубавия подарък, който някой може да си пожелае – детски усмивки и светнали детски личица.

#Коледна елха #Коледа #Рождество Христово #Америка #Канада #Румъния #Испания #Сирия #Витлеем #елени #Дядо Коледа #Египет #Япония #Иран #Дания #Чехия #Унгария #Исус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"