Яне Янев: Основателно е отказана информация на Лютви Местан

Яне Янев: Основателно е отказана информация на Лютви Местан
Имам чувството, че откакто колегата Местан се прави на лидер на ДПС, много малко чете, обяви Яне Янев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Основателно е отказано на Лютви Местан да получи достъп до информацията, която премиерът Борисов оповести от парламентарната трибуна“, обяви лидерът на РЗС Яне Янев.

Янев направи коментара по повод изказването на председателя на ДПС Лютви Местан по-рано, че разузнаването му е отказало достъп до документите, за които премиерът в оставка Бойко Борисов твърди, че съдържат информация за готвен срещу Борисов атентат от почетния председател на движението Ахмед Доган.

„Аргументите за това са няколко. Първият и най-съществен е, че това е документ от чужда служба, а за всички модерни служби е основен принцип да не разрешават достъп до информация на бивши агенти на старите репресивни структури като Държавна сигурност“, посочи Янев, цитиран от „Фокус“.

„Може би Лютви Местан е забравил, че е бил агент на ДС, с псевдоним Павел. Но това е основният проблем, за да не му се даде необходимият достъп до информация“, каза още лидерът на РЗС.

„Имам чувството, че откакто колегата Местан се прави на лидер на ДПС, много малко чете. Ако с тези темпове се развива, вместо да показва ново лице на ДПС, ще стане още по-неприемливо за обществото от това на Ахмед Доган“, подчерта Янев.

„В тази връзка искам да му направя една елементарна консултация, че в Закона за защита на класифицираната информация основен принцип е необходимост да се знае. Каква е законовата необходимост Лютви Местан да знае евентуални криминални намерения на хора от висшите етажи на властта по времето на Тройната коалиция? Той не беше ли там един от основните герои“, попита Яне Янев.

„Много народни представители са искали от мен разрешение да ползват документите в секретната секция на Народното събрание в моята комисия. На всички обаче съм отказал, на основание на закона“, обясни лидерът на РЗС, който е и председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта.

„Но съм разрешил, да речем, на колегата Иван Иванов от ДСБ, който има основание да чете и ползва документите, показващи грандиозна корупция при износа на електроенергия и строежа на АЕЦ „Белене“, допълни Яне Янев.

#Яне Янев #Лютви Местан #Ахмед Доган #Иван Иванов #Бойко Борисов #министър-председател на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"