ДПС върна мандата за съставяне на правителство

ДПС върна мандата за съставяне на правителство
Лидерът на ДПС Лютви Местан е върнал мандата на президента. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ДПС върна проучвателния мандат за съставяне на ново правителство на президента Росен Плевнелиев.

Лидерът на ДПС Лютви Местан е върнал мандата на президента, съобщи „Фокус“.

Така се отваря пътят за съставяне на служебно правителство от президента Плевнелиев.

Президентът първоначално обяви, че ще връчи мандата на ДПС на 1 март, припомня БГНЕС.

Председателят на Движението за права и свободи Лютви Местан заяви преди дни, че с връщането на мандата ДПС го предоставя на гражданите.

„С акта на връщане на мандата ДПС предоставя правото на сформиране на правителството на българските граждани“, коментира лидерът на партията.

„Този парламент е с изчерпан кредит на доверие и няма как да продължи да работи, а тези, които искат неговия мандат да бъде довършен, не са готови за избори“, каза още Местан.

Президентът Плевнелиев първо връчи мандат за съставяне на правителство на премиера в оставка Бойко Борисов на 25 февруари.

Борисов веднага го върна с думите: „10 секунди сме държали мандата, който ни беше връчен. Искам да напомня, че близо 4 г. носихме цялата политическа отговорност сами с правителство на малцинството, сами“.

В пространно изказване Борисов даде напътствия на президента за мандатите и се оплака от някои журналисти, че го хвалили, за да се оплачат после в Брюксел за диктат.

На 27 февруари мандатът бе върнат и от лидера на БСП Сергей Станишев.

„Има решение на парламентарната група на Коалиция за България от вчера, която ме упълномощава да върна мандата, след като президентът ни го даде. Трябва да има правителство, което управлява, което да решава проблемите на хората“, каза тогава Станишев.

На 28 февруари от парламентарната трибуна на Народното събрание президентът Плевнелиев направи обръщение към нацията и парламента. Той съобщи, че предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 12 май.

#Президент на България #Росен Плевнелиев #мандат #Бойко Борисов #министър-председател на България #Сергей Станишев #Лютви Местан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »