Миньори, железничари и енергетици на протест за хляб и работа

Миньори, железничари и енергетици на протест за хляб и работа
Стотици миньори, железничари и енергетици от двата големи синдиката се събират на площад „Ал. Батенберг“ в София на протест за запазване на работните си места. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Стотици миньори, железничари и енергетици от двата големи синдиката се събират на площад „Ал. Батенберг“ в София на протест за запазване на работните си места, предаде БГНЕС.

Жълтите павета пред Националната художествена галерия са озвучени от песента Let it be, възгласи и надуване на свирки.

Миньорите носят голям транспарант, на който пише „Искаме хляб и работа“. Те носят черен кръст, на който е изписано „Въгледобив“.

Енергетиците и миньорите се опасяват, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще извади топлоелектрически централи от енергийния микс, за да се намалят средните цени на тока за бита. Напрежението бе провокирано от информацията от последните дни, както и от изказването на министъра на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев, че „единственият изход е изключването на Бобовдол и Брикел и да бъде намален делът на ТЕЦ „Марица-изток 2“.

Протестиращите ще внесат декларация до институциите, с която посочват девет конкретни искания. Едното от тях е потребителят на енергия да заплаща цената, отразяваща разходите за нейното производство, пренос и разпределение. В максимална степен да се ограничи прякото включване в цената за крайния потребител на добавки за зелена и кафява енергия, като разликата се компенсира по механизми, определени от държавата.

Добавката за невъзобновяеми разходи, породена от дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия на високи цени с „Ей И Ес 3C Марица-изток 1“ и „Контур - Глобал Марица-изток 3“, въобще да не фигурира във фактурата на крайния потребител.

Друго тяхно настояване е да се създаде държавен национален фонд „Зелена енергия“, чиято основна роля е да намали дела на „зелената“ добавка в цената на потребителя.

Те искат и да се намали таксата за пренос и за износ на електрическа енергия от сегашните 17,52 евро на мегаватчас до ниво, гарантиращо конкурентоспособност, като държавата намери механизъм за компенсация на НЕК.

#София #протест #ТЕЦ „Марица-изток“ #ДКЕВР #Държавната комисия за енергийно и водно регулиране #енергетици #железничари #миньори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"