Протестиращи: Искаме граждански контрол върху партиите

Протестиращи: Искаме граждански контрол върху партиите
Протестиращите опънаха палатков лагер до Народното събрание и се заканиха да останат там, докато техните искания не бъдат чути. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Искаме промяна в избирателния закон така, че да има възможност за граждански контрол върху партиите, обявиха протестиращите, които опънаха палатков лагер до Народното събрание, където се заканиха да останат, докато техните искания не бъдат чути.

В публичното пространство трябва да има повече яснота какво се решава от партиите, кой избира тези депутати, как ги избира, на какъв принцип, настояват протестиращите, цитирани от БГНЕС

„Тук няма да има постоянно обитаващи, ще има ротация“, поясни Чавдар Янев, един от активистите.

Янев опъна собствената си палатка, която стоя над 20 дни пред сградата на ВСС в знак на протест против произвола на „Топлофикация“, до голямата брезентова тента на протестиращите от Орлов мост.

Върху нея беше закрепен и постер с тяхното мото – „Това не е протест. Това е процес“.

„Няма организация, но стотици хора ще минат оттук за час, два-три, кой колкото може“, добави Янев.

По думите на активиста основно искане към депутатите е да се промени избирателният закон, за да могат гражданите да участват в изборите.

„Съответно, ако избирателят ги припознае и хареса каузата им, те да влязат във властта, без да влизат в партии. Просто като граждани, доказали се по протестите със своите искания“, добави той.

На въпрос дали очаква народните представители да обърнат внимание на протеста Янев отговори с думите „А дано, но надали“.

„Но това ако не го направят, ще е политическа смърт за всички тях“, категоричен е Янев.

„Идеята е да се обърнем към депутатите от страна на гражданите да си свършат работата така, както народът иска“, заяви Антон Димитров, активист и представител на граждански форум „Промяна“.

„Да ги накараме да видят, че тук има хора, които искат да си отпушат ушите за нуждите на народа. И този път да покажат гръбнак, да не обслужват олигархията и партийните си централи, защото 90% от тях повече няма да видят парламент“, добави той.

„Но този път те имат шанса да останат в историята като едно народно събрание, което е направило нещо за народа си“, каза още Димитров.

„Ако някой е решил здраво да си стисне очите за това, което става, ние не можем да му ги отворим“, продължи активистът.

Димитров изрази и възмущението си от изказването на премиера в оставка при връщането на даденият на ГЕРБ мандат: „Този случай потресе всички ни. Излезе, че Бойко Борисов има в джоба си едно тесте с депутати, които да раздава наляво и надясно, без да си дава сметка, че именно народът е работодател на тези депутати. В личното си качество се обръщам към тези хора: Помислете малко, проявете един път в живота си гръбнак. Не се прекланяйте, вие не сте салфетки, които да използва някой и след това да хвърли в коша“, каза активистът.

„Знаете какво иска народът, много добре знаете как да постъпите“, призова народните представители Димитров.

„Трябва да има чест, морал и достойнство, ако парламентът се саморазпусне, тези 240 души ще покажат, че не притежават тези качества, добави той. Ние ще стоим тук, докато депутатите решат да направят промените“, категоричен бе активистът.

„Ние сме излезли на улицата с решимост. Решен съм всичко да направя, защото вече ме е срам да се приумирам у дома. Срам ме е да се прибера, без да съм направил нещо, като виждам, че 23 години някой заблуждава. Добре, мен ме заблуждава, но защо трябва да продължи и децата ми да заблуждава и да страдат. Аз искам децата ми да живеят в нормална държава, а това значи, че трябва да отидат някъде другаде“, заяви Димитров.

#протест #палатков лагер #Народното събрание #Чавдар Янев #Антон Димитров #министър-председател на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"