Проверяват шеф в ЧЕЗ за пране на пари

Проверяват шеф в ЧЕЗ за пране на пари
Проверката се извършва по сигнали до ГДБОП за участие на Митко Каратиста в схеми за пране на пари, измами с ДДС и реализиране на корупционни практики при изпълнение на държавни поръчки. Снимка: „Преса“
A A+ A++ A

Антимафиоти от ГДБОП правят предварителна проверка на Димитър Стефанов, известен като Митко Каратиста, съобщи „Преса“.

Стефанов е член на Надзорния съвет на ЧЕЗ България.

Проверката се извършва по сигнали до ГДБОП за участие на Митко Каратиста в схеми за пране на пари, измами с ДДС и реализиране на корупционни практики при изпълнение на държавни поръчки.

Освен това срещу Стефанов е изпратен сигнал и до Комисията по борба с корупцията в парламента, ръководена от Яне Янев.

Антимафиотите обаче все още не са разпитали Каратиста, защото той се намира от две седмици в Швейцария. Очаквали го да се прибере у нас следващата седмица.

Справка в регистрите показва, че Димитър Стефанов е назначен в Надзорния съвет на „ЧЕЗ България" ЕАД на 20 октомври 2009 г. като представител на държавата, такъв е и до момента.

По същото време в публичния регистър на Народното събрание Димитър Стефанов е вписан като нещатен съветник на депутата от 25-и софийски избирателен район и председател на ГЕРБ „Надежда“ Иван Божилов.

Името на депутата нашумя по време на местните избори през 2011 г. Божилов бе заснет да пренася с чували изборни книжа заедно с колегата си от парламента Станислав Стоянов, припомня „Преса“.

Според публикации в медиите Стефанов е бивш шофьор на бизнесмена Румен Николов-Пашата.

Именно заради обща фирма между двамата обвиняват Каратиста и в конфликт на интереси. Защото, когато е назначен в ЧЕЗ, той управлява фирма „Омега 96“ и я напуска чак на 26 юли 2011 г., като близо две години съвместява и двете функции. „Омега 96“ е собственост на Румен Николов и е прехвърлена на Стефанов през 2005 г.

По време на парламентарния контрол на 15 февруари на Бойко Борисов му бе зададен въпрос познава ли Каратиста.

„'Що се касае до въпросния Димитър Стефанов, вие спокойно може да питате вашия съветник и ръководител на ДАНС и неговите състезатели Алексей Петров. Това е и човекът, който държеше документите на Алексей Петров, когато дойде да ги представи срещу Станишев. Той не е бил никога мой състезател, на моя отбор, така че има кого да си питате. Толкова години не съм го виждал“, отговори премиерът.

#ГДБОП #ЧЕЗ #Швейцария #Румен Николов-Пашата #Иван Божилов #Бойко Борисов #министър-председател на България #Алексей Петров #ДАНС #Сергей Станишев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »