ДКЕВР: Поевтиняването на тока няма да срине енергийната система

ДКЕВР: Поевтиняването на тока няма да срине енергийната система
A A+ A++ A

Предложените намаления на цените на тока, които трябва да влязат в сила от 5 март, няма да доведат до срив на енергийната система у нас на този етап, обявиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране на брифинг след общественото обсъждане на измененията на цената на електроенергията.

Вариантът за въвеждане на режим на тока дори не може да се коментира, категорични са от регулатора, съобщи „Фокус“.

„Засега електроразпределителните дружествата и Националната електрическата компания няма да претърпят финансови загуби от предвидените намаления“, обяви Лили Младенова, директор на Дирекция „Цени и пазари“ в държавната комисия.

„Рано е да се правят прогнози обаче“, предупреди експертът и заяви, че е твърде рано да се коментира цената от 1 юли.

„Ще работим за това да не се увеличава“, увери Младенова.

По думите на председателя в оставка на ДКЕВР Юлиана Иванова притеснителното е това, че предвид топлото време се изключват топлоцентралите.

По отношение на готвената стачка на миньорите пред сградата на регулатора председателят на ДКЕВР в оставка посочи, че е била учудена, когато разбрала, че миньори ще стачкуват точно пред държавната комисия.

Според Иванова миньорите нямат основание за протест срещу регулатора.

„В последните седмици обаче ДКЕВР работи с пълна пара и хората в нея направо изпушват“, коментира председателят на комисията в оставка.

Няма корекция в микса на ценообразуване на изразходваната електроенергия при формирането на предложените проценти за намаление на цената, стана ясно на обсъждането.

В петък ДКЕВР предложи намаление на цените на тока от 5 март за потребителите на ЕВН с 7,28%, за ЧЕЗ със 7.17% и за Енерго-про с 6.22%.

Представител на синдиката КНСБ настоя за повече яснота по отношение на предложените проценти за намаление.

В отговор от регулатора обясниха, че няма корекция в микса на ценообразуването, като промяната се изразява в намаление на признатите технологични разходи на самите електроразпределителни дружества от 15 на 12%, но също е включено и приетото намаление на цената на природния газ от 1 януари 2013 г.

От ЕРП-тата посочиха, че ще представят своите становища и възражения в писмен вид до 12.00 часа във вторник.

Представител на омбудсмана на България посъветва комисията да се вслуша в желанието на хората и посочи, че сред настояванията на омбудсмана е да могат да се променят общите условия в договорите със самите ЕРП-та по настояване на граждански организации.

#ЕВН #ЧЕЗ #ДКЕВР #Енерго-Про #Лили Младенова #Юлиана Иванова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »