Отзвук на протестите в България в световните медии

Отзвук на протестите в България в световните медии
3 март и протестите срещу бедността обединиха българите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българите отбелязват 135-та годишнина от освобождението на страната от османско владичество с протести срещу повишаването на цените на тока, се посочва в кореспонденция за ИТАР-ТАСС, цитирана от "24 часа". 

Десетки хиляди българи вземат  участие в мирните демонстрации срещу високите цени на електричеството, успоредно те отбелязват 135-та годишнина от освобождението на България от османско владичество в резултат на Руско-турската освободителна война /1877-1878/.

В София около 10 000 протестиращи излязоха по улиците на столицата с искания да се прекратят договорите с енергоразпределителните компании и тяхната национализация, да се намали броят на депутатите в българския парламент, а също така да се повиши жизнения стандарт на населението в страната.

"Днес ние се борим за освобождение от монополите, обслужващи чуждестранните интереси", скандираха протестиращите, които се спряха пред паметника на Незнайния воин, където положиха цветя.

Във Варна над 50 000 души участваха в митинг-шествие. Те поискаха незабавно понижаване на цените на услугите за битови нужди и оставката на кмета на града Кирил Йорданов. Протести има и в други големи български градове - Бургас, Пловдив, Велико Търново и Благоевград.

Десетки хиляди българи, разгневени заради бедността и корупцията, протестираха в няколко български града в неделя, докато липсата на ясна подкрепа за някоя от политическите партии тласната страната в политическа несигурност дни, след като правителството беше свалено, коментира Ройтерс.
Премиерът Бойко Борисов подаде оставка заедно с дясноцентристското си правителство след две седмици на понякога насилствени протести. Той остава на поста си, докато не бъде посочено временно правителство, което най-вероятно ще се случи следващата седмица. То ще ръководи страната до изборите, насрочени за 12 май.

Десетки хиляди българи протестираха в много градове срещу корупцията и бедността. Те призоваха за подмяна на политическия елит с нови представители на гражданите. Това се казва в кореспонденцията на Франс прес от София. В София в протеста участваха над 7000 демонстранти, според оценка на репортер на АФП. Те носеха плакати като "Мафията в затвора" и др. Във Варна около 20 000 демонстранти поискаха оставката на кмета на града Кирил Йорданов, твърдейки, че там управлява една икономическа група, която унищожава малките и средния бизнес. Протести имаше и в Пловдив, Русе и Благоевград.

Десетки хиляди протестираха в цяла България срещу бедността и корупцията. Те настояват за законодателни промени, които ще позволят участието на обикновените граждани в политиката, се казва в кореспонденцията на "Асошиейтед прес" от София.

Протестите в София и други големи градове продължават и днес на фона на честванията на националния празник на страната - 3 март. Демонстрациите са организирани с помощта на социалните мрежи. Протестиращите развяват българските знамена и скандират лозунги срещу политически елит. Няма данни за насилие, отбелязва още "Асошиейтед прес".

#България #национален празник #3 март #протест #София #Варна #Бургас #Пловдив #Велико Търново #Благоевград #АФП #ИТАР-ТАСС #Ройтерс #Руско-турската освободителна война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »