Поп, мюфтия и кмет пиха кафе-шекерлия за 3 март

Поп, мюфтия и кмет пиха кафе-шекерлия за 3 март
Петър Гарена, Бейхан Мехмед и Хасан Азис си размениха и огромни мартеници. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Енорийският свещеник, мюфтията и кметът на Кърджали се събраха в кафенето на Даскала в града за традиционното си третомартенско кафе-шекерлия по случай Освобождението, предаде БГНЕС.

Петър Гарена, Бейхан Мехмед и Хасан Азис си размениха и огромни мартеници.

135-тата годишнина от Освобождението на България беше отбелязана със спектакъл пред Паметника на освободителите, в който се включиха гвардейци, мажоретки и ученици от всички училища в областния град.

Неизменните протести срещу монополите в Кърджали пък не се състояха, за разлика от други градове в които недоволните граждани шестваха и на националния празник.

„3 март не значи нищо, защото Санстефанска България, която войските са придобили с щик, остава една химера. Аз много бих искал и сега да бъде онази България, защото сега тук щяха да бъдат мюфтията на Одрин, свещениците на Кавала и Александруполис,” каза отец Петър.

„На днешния ден, когато народът е оскотял и озверял от бедност, на националните празници се издигат знамената, и се говорят много патриотични думи, те нагнетяват напрежение и хвърлят сянка именно върху мирното население,” подчерта още свещеникът.

Той припомни и думите на поп Минчо Кънчев, който е казал „Пазете къщите на турците, защото те пак ще се върнат".

„Ако този празник добие етнически или религиозен привкус, ще се изкриви и понятието „гражданственост". Ако днес мюфтията и кметът не бяха тук, ако ние не бяхме заедно, значи всички жертви са били напразни. Ние сме заедно и си пием кафето. Ако няма доброта и човещина, то няма да е шекерлия.” посочи отец Петър Гарена.

Той увери, че е щастлив и благодарен на Бога, че може да вика „Да живее България" именно в Кърджали, където хората не са само българи и само християни.

Мюфтията Бейхан Мехмед подчерта, че този 3 март е обременен с различни емоции, тъй като събира в едно и националния празник, и протестите, а държавата е без правителство.

„Да обичаш страната, в която живееш, е символ на вярата,” цитира той пророка Мохамед и уточни, че Главното мюфтийство представлява една четвърт от населението на България.

#поп #мюфтия #кмет #Кърджали #3 март #Петър Гарена #Бейхан Мехмед #Хасан Азис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »