Чикаго осъмва с българския химн и българското знаме

Чикаго осъмва с българския химн и българското знаме
Снимка: bulgarica.com
A A+ A++ A

Днес  в центъра на американския град Чикаго, на площад "Дейли", ще прозвучат американският и българският химн. На висок пилон между небостъргачите до американското знаме и до знамето на града ще се развее и българският трибагреник, предаде БНР.

Това е денят на България във Ветровития град.

Традицията да се издига българското знаме в центъра на Чикаго датира от преди повече от 50 години.

През февруари 1960 г. група български имигранти се срещат с градоначалника Ричард Дейли. Разказват за родината си , за нейната история и за годините на 5 вековното турско иго.Впечатлен от историята на народа ни кметът издава специална Прокламация, с която обявява 3 март за български ден в Чикаго.

Тази Прокламация дава право в центъра на града в 12.00 ч на обед на 3 март да се издига българското знаме.Този ритуал се повтаря няколко години,но след това е забравен.

Новата емигрантска вълна населила града и създала тук най-голямата бългългарска общност през последните 20 години, по последни неофициални данни наброява не 100 000, а около 300 000 души.

Един голям български град живее и работи тук превърнал се в част от Америка ,но в същото време търсещ да съхрани и идентичността, културата, историята си.

#Чикаго #3 март

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »