Масови протести и напрежение в Македония

Масови протести и напрежение в Македония
Протест срещу назначаването на Талат Джафери за министър на отбраната в Скопие е завършил със сбиване между протестиращи и силите на реда. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Продължават масовите протести и сблъсъците в съседна Македония.

Повод за вълненията, които избухнаха месец преди местните избори в страната, стана назначаването на Талат Джафери за министър на отбраната, предаде агенция "Кросс".

Джефари е бивш командир от нелегалната паравоенната армия на местните албанци по време на конфликта от 2001 година. Той бе известен с псевдонима "Комендант Форина". За министър беше назначен миналата седмица в правителството на Никола Груевски.

Най-малко 10 души бяха ранени, няколко автомобила бяха разбити, а един автобус - подпален при безредиците в съботния ден в столицата Скопие.

В резултат на конфронтацията между македонци, етнически албанци и полицаи са ранени най-малко 25 служители на реда, задържани са близо 20 души.

На митинг в Скопие македонски младежи поискаха от Груевски да освободи Джафери. По-късно представители на албанското малцинство организираха контрапротест пред сградата на правителството, където скандираха албански националистически лозунги.

Македонската полиция призова и двете общности да прекратят насилието. Говорителят Иво Котевски обеща отговорните за безредиците да бъдат изправени пред закона, независимо от етническата си принадлежност.

 

#Македония #Талат Джафери #министър на отбраната #Никола Груевски #Скопие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »