Протести в цяла България на 3 март

Протести в цяла България на 3 март
Протести срещу монополите се провеждат в различни градове в страната на националния празник 3 март. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Протести срещу монополите се провеждат в различни градове в страната на националния празник 3 март, предаде Би Ти Ви.

Демонстрацията в Пловдив започна бурно, след като организаторите се скараха и един от тях беше залят с кафе. Няколко хиляди се събраха на главния площад, за да преминат през централните улици и булеварди и да стигнат до сградата на EVN.

Протестиращи със знамена в ръце и пеещи патриотични песни се събраха пред общината в Благоевград. Хората са недоволни от високите сметки за ток и ниския стандарт на живот. Очаква се днешният митинг срещу монополите и цялостната политика на държавата да бъде един от най-многолюдните в града. Засега протестиращите нямат намерение да блокират международния път за Гърция. Хората обаче отново призоваха политиците да изпълнят исканията им в най-кратък срок.

В деня на националния празник на България сравнително малко хора се включиха в началото на протестите в Бургас. На централния площад се събраха около 400-500 души. Впоследствие станаха 3000. Протестът започна с минута мълчание за тримата самозапалили се в знак на протест срещу монополите и продължи с националния химн. Протестът в Бургас продължава със шествие до сградата на EVN. След това недоволните от монополите ще се отправят към Морската градина, където ще поднесат цветя пред паметниците на Ботев и Левски.

Във Враца протестът закъсня, защото началният му час съвпадна с официалните чествания на площада. Въпреки че по същото време бяха предвидени концерт и археологическа изложба, близо петстотин души със знамена и скандирания "България е наша" излязоха да протестират срещу монополите и мизерния си живот. Хората са недоволни, че все още нищо не се случва и че няма конкретни решения за исканията им. Много от тях продължават да настояват за свикване на Велико народно събрание. Очаква се шествието да премине отново по улиците на града.

В Русе хората се събраха на тържествената церемония за националния празник пред Паметника на свободата вместо да участват в планираните протестни шествия. Обявените предварително два протеста с различни организатори, които трябваше да тръгнат от две различни точки към общината, събраха едва 10-ина души. Следобед в Русе има планирана трета демонстрация. Той е подготвен от инициативен комитет и там се очаква да има повече хора.

Протестиращите в Добрич се обявиха за бойкот на предстоящите парламентарни изборите, ако изборният кодекс не бъде спешно променен. За поредна неделя стотици жители на града се събраха на площада пред храм „Свети Георги" с основно искане - промяна на системата и по-добър стандарт на живот. Протестният митинг започна с половин час по-късно от планираното, защото по същото време в близкия църковен храм имаше панихида в памет на загиналите за Освобождението на България. Като знак на исканията си, протестиращите срутиха картонен макет на порочната система в страната. Чуха се призиви и да не се плащат сметките за ток, вода и данъци.

Близо 300 души участваха в протеста в Стара Загора. Мирното шествие започна пред сградата на електроразпределителното дружество в града. Хората поискаха да се намали цената на тока, както и парламентът да продължи работата си. Участниците в шествието се обявиха за равностойно гражданско участие, мажоритарни избори за Народно събрание, както и за съставянето на програмен кабинет. Освен националните знамена, някои от протестиращите носеха метли, с които символично изметоха всички, които не са си на мястото във властта.

#протест #София #Варна #Благоевград #Бургас #Пловдив #Враца #Русе #Добрич #Стара Загора #монополи #3 март

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"