Вежди Рашидов: И аз не съм щастлив, броя си парите

Вежди Рашидов: И аз не съм щастлив, броя си парите
Време е културата да се превърне в приоритет на ЕС, препоръча Вежди Рашидов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„И аз не се чувствам щастлив, броя си парите, нищо че получавам малко повече", обяви министърът на културата в оставка Вежди Рашидов пред журналисти.

Рашидов уточни, че неговата сметка за ток е със 150 лева повече от обичайното и хората наистина не живеят добре у нас, съобщи „24 часа".

Министърът на културата в оставка определи протестите и ескалиращото социално напрежение в държавата като сериозни, тъй като разходите на хората са се изравнили с приходите им. Затова според него протестите са основателни.

„Но отместването на тези ценности, които са изконни, в това, което сега гледаме, е доста тъжно. Така не се прави - суверен е народът, не може да се вика „искам оставка, искам власт, тъй като властта иска да се упражнява", добави Рашидов.

Министърът на културата в оставка цитира проучване, в което се казва, че единствено в културната индустрия няма безработица, а има икономически растеж с около 4%.

„Време е културата да се превърне в приоритет на ЕС. За нея са необходими средства, особено за стари народи като нас. Ние имаме много култура, много история като народ, грехота е това да не се превръща в пари", обясни Рашидов.

„Парите в културата започват от туризма. Оттук нататък, който дойде на мястото ми, трябва да разбере, че културата е важно нещо. Единствено тя връща пари", добави министърът в оставка.

Попитан какъв трябва да е следващият министър на културата, той отговори, че трябва да е по-умен, за да продължи това, което е започнато.

Рашидов съобщи още, че Пловдивският митрополит Николай е глобен за налепените в митрополитския храм „Света Марина" тапети - решение на църковното ръководство, което възмути гражданите.

„Нищо не е отложено, спазил съм закона, направихме му няколко проверки", каза министърът в оставка и уточни, че митрополит Николай не е спазил предписанията и затова е глобен.

„Не е въпрос на мое лично мнение, защото аз като художник лично бих отишъл и свалил тапетите. Историята не се лепи с тапети, не става по-красиво", каза Вежди Рашидов.

#Вежди Рашидов #ЕС #"Света Марина" #митрополит Николай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"