Иракският добив на петрол стигна нивото от 1991

A A+ A++ A

Обемът на добивания в Ирак петрол достигна 3 млн. барела в денонощие, което е рекордно равнище за последните 20 години, съобщи вицепремиерът на страната, Хусеин Ал Шахристани.

Според Шахристани, цитиран от „Блумбърг", очаква се в края на следващата година производството да бъде увеличено до 3,4 млн. барела на ден.

Според вицепремиера, експортът също ще нарасне от сегашните 2,2 млн. до 2,6 млн. барела на денонощие. За това ще помогне и откриващият се през януари нов петролен терминал.

Основен проблем на правителството в Багдат на този етап са несанкционираните добив и доставка на петрол от находищата в Кюрдистан.

Така например, голямата петролна компания ExxonMobil е сключила договор за добив на петрол директно с местните кюрдски власти, което за централното правителство е незаконно.

От друга страна провинцията има споразумение с централните власти да доставя 150 хил. барела дневно, което не се изпълнява. В същото време кюрдистанските власти са сключили над контракти с 40 енергийни фирми, по-голямата част от които без санкцията на правителството в Багдат.

#Ирак #петрол #добив #кюрди #Кюрдистан #Иракски Кюрдистан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »