„Росатом“: Решението за АЕЦ „Белене“ няма да спре съдебната процедура

„Росатом“: Решението за АЕЦ „Белене“ няма да спре съдебната процедура
Съдебният процес върви по реда си и делото се разглежда в парижкия арбитраж и в случая решението на българския парламент по никакъв начин няма да повлияе на тази процедура, коментира говорителят на "Росатом" Сергей Новиков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Решението на българския парламент окончателно да се спре проектът за АЕЦ „Белене" няма отношение към съдебния процес в Париж, който руската страна заведе срещу НЕК за 1 млрд. евро, съобщи говорителят на руската корпорация "Росатом" Сергей Новиков.

„Съдебният процес върви по реда си и делото се разглежда в парижкия арбитраж и в случая решението на българския парламент по никакъв начин няма да повлияе на тази процедура", обясни Новиков в интервю за БНР.

„Новият парламент и утвърденото от него ново правителство трябва да определят от своя гледна точка позицията си за АЕЦ "Белене" и ако то се върне към този проект, тогава ще може, запознавайки се с техните условия, да формираме и нашата позиция, но докато новото правителство не формулира своята гледна точка и не формулира условията по това хипотетично връщане към проекта "Белене", за нас е трудно да добавим каквото и да е било", обясни той.

На въпрос дали очаква България да се върне към проекта за АЕЦ "Белене" Новиков отговори: „Историята на редица ядрени проекти показва, че някои от тях се реализират и след 30 години от започването им".

„Атомните обекти са такива многофакторни процеси и затова не може да кажем еднозначно, че някакво коректно решение слага върху тях кръст завинаги. Винаги ще съществува възможността да се върнем на взаимноизгодни условия към реализацията на този проект", коментира още Новиков.

Миналата година Русия заведе арбитражно дело в Париж срещу Националната електрическа компания за 1 млрд. евро, а България от своя страна внесе иск срещу руския производител в арбитражния съд в Женева.

Дни преди да подаде оставката премиерът Бойко Борисов разговаря по телефона с руския президент Владимир Путин по въпроса как да бъде решен проблемът с оборудването на АЕЦ „Белене", без да се стига до съд.

#Сергей Новиков #АЕЦ "Белене" #"Росатом" #Бойко Борисов #министър-председател на България #Париж #Женева #Русия #Владимир Путин #Националната електрическа компания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »