Първанов: Костов и Сидеров спечелиха от кризата

Първанов: Костов и Сидеров спечелиха от кризата
Новият парламент ще има сложна задача да формира кабинет, който ще трябва да въвежда много непопулярни мерки, смята Георги Първанов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Големите печеливши от кризата са Волен Сидеров и Иван Костов, които успяха да се върнат в играта", обяви Георги Първанов, президент на България в периода 2002-2012 г., пред Нова телевизия.

„Меглена Кунева не оправдава очакванията, не събира тези мощни вълни на подкрепа. Тя ще влезе в следващия парламент, но не с тази роля, която искаше. Не виждам Яне Янев и Веселин Марешки в следващото Народно събрание", коментира още Първанов, цитиран от „Дарик".

Новият парламент ще има сложна задача да формира кабинет, който ще трябва да въвежда много непопулярни мерки, смята Първанов.

По думите му трябва да има съгласие между влезлите в него политически партии.

Според Първанов обаче обединение между БСП и ГЕРБ е в сферата на теоретичното и невъзможното.

„Но съгласието се постига и това бе в основата на успеха на Служебното правителство на Стефан Софиянски и после на кабинета на Иван Костов", припомни Първанов.

Служебният кабинет ще бъде в минното поле на тежкия политически реваншизъм, коментира президентът.

„Ако политическите лидери, включително и Сергей Станишев, днес се дърпат назад в България, възниква въпросът кой ще поеме функциите им. Добре е това да стане с избор от две-три имена", посочи Първанов и обяви, че не възнамерява да се кандидатира за премиер.

„Президентът трябва да посочи служебния премиер и да коментира с него хората, които да влязат в него. Когато правителството е парламентарно излъчено, е много лесно, тогава партията си посочва министрите. Но когато става дума за служебен кабинет, всеки президент трябва да има списък с хора за различни сектори", смята Георги Първанов.

Като основен проблем на различните правителства той посочи липсата на ясно оформен кабинет с лицата, които да заемат важните министерски постове.

"Като цяло екипът на Бойко Борисов не проработи, макар че има и отделни случаи на отделни министри, които се справиха добре с работата си", смята президентът Първанов.

"При правителството на Станишев беше вредно, когато структурата на Тройната коалиция 3:5:8 се разпространи надолу по етажите на властта", призна още той.

Той сподели, че в страната ни винаги е имало свръхочаквания към поста на президента и припомни за голямата учителска стачка, която завърши след консултация при президента.

„Когато стане нещо неприятно в държавата, всеки тича при президента", изтъкна Първанов.

#Георги Първанов #Иван Костов #Волен Сидеров #Меглена Кунева #Яне Янев #Веселин Марешки #Стефан Софиянски #Сергей Станишев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници