Иво Инджов: Апетитите за контрол над медиите никога не са преставали

Иво Инджов: Апетитите за контрол над медиите никога не са преставали
Сагата "Оги-Светлана" поставя основателни въпроси, свързани с най-тъмните дебри и отблъскващи практики в българската преса, коментира медийният експерт Иво Инджов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„България не е Италия и си няма своя Берлускони, но апетитите за контрол над медиите от страна на политици чрез държане в зависимост на корумпирани олигарси – медийни собственици в годините на прехода никога не са преставали", коментира медийният експерт Иво Инджов.

„Този модел доведе до сриване на тиражите на някога уважавани вестници, до падане на рейтинги на амбициозни телевизии", обясни Инджов пред БГНЕС.

„Сагата "Оги-Светлана" - разговори по скайп, публикувани дни наред от агенция ПИК, поставя основателни въпроси, свързани с най-тъмните дебри и отблъскващи практики в българската преса", посочва медийният експерт.

„Въпросите, възникващи от тези разговори, са достатъчно сериозни, за да не ги подмине прокуратурата, дори да става въпрос за майсторска художествена измислица", смята Инджов.

Дори да съществува капчица съмнение, че министър-председателят Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов са купили два вестника, че премиерът искал да вземе сградата на Полиграфическия комбинат в София и да я продаде за себе си, както казва лидерът на ДСБ Иван Костов, цитиран от в. "Преса", прокуратурата трябва да провери този текст, казва още Инджов.

„И да потвърди или отхвърли съмненията за отровна симбиоза между медии, икономическа олигархия и власт", настоява експертът.

Голяма част от медиите заложиха на корпоративната журналистика, на политическия слугинаж и предадоха интересите на гражданите, коментира Инджов.

„Хората протестират на улиците не само срещу монополите и далаверите на политическата каста, но и срещу предателството на медиите. Медийният бунт на гражданите е последният опит за пречистване на българската журналистика", заявява Иво Инджов.

#България #Иво Инджов #Бойко Борисов #министър-председател на България #Цветан Цветанов #Иван Костов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"