Местан видя проблематични фигури в обществения съвет при президента

A A+ A++ A

В състава на Обществения съвет при президента са включени спорни и проблематични фигури, които, меко казано, будят тревога, заяви в петък във Велико Търново лидерът на ДПС Лютви Местан.

По-рано през деня част от протестиращите и председателят на КНСБ Пламен Димитров напуснаха консултациите при президента за формирането на Обществен съвет към служебното правителство, тъй като не бяха съгласни с участието на собственика на „Софарма“ и шеф на КРИБ Огнян Донев.

Местан не пожела да посочи конкретните лица, чието присъствие на форума при президента го тревожи, предаде „Медиапул".

Той още веднъж подчерта, че ДПС ще върне проучвателния мандат за съставяне на правителство в мига, в който го получи.

Служебният кабинет трябва да бъде съставен от хора, необвързани с политически централи или корпоративни интереси, каза още Местан. Според него бъдещите министри, техните заместници и областните управители не трябва да внасят съмнения за партийна ангажираност.

„Няма как да приемем за служебен кабинет, в който заместник-министрите на ГЕРБ, които са ярки политически лица, биха запазили постовете си или този кабинет да управлява с министри на областите, защото областните управители са съответните представители на изпълнителната власт“, коментира лидерът на движението. Според него под служебен кабинет се разбира смяна не само на министрите, а и на политическите им кабинети.

„Ако някой иска да ни убеди, че се оттегля постепенно от властта, това означава да няма министри от ГЕРБ, да няма заместник-министри, да няма областни управители от ГЕРБ“, каза още лидерът на ДПС. Според него не трябва да ги има и фигурите, чрез които Цветан Цветанов е упражнявал репресивната си власт.

„Няма съмнение, че по необходимост следващото правителство ще е с подчертано експертно политическо начало, което ще вземе връх на тяснопартийното начало“, каза Лютви Местан и посочи, че „това е правилната формула“.

#Лютви Местан #Президент на България #Росен Плевнелиев #обществен съвет #Огнян Донев #КРИБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »