Гръцката ОТЕ може да се откаже да продава „Глобул“

A A+ A++ A

Гръцкият телеком OTE може да спре планираната продажба на българското си звено „Глобул“.

Компанията майка успешно намери средства, за да рефинансира дълга си за тази и следващата година. По този начин се обезмисля идеята за продажбата на българския оператор, предаде „Блумбърг“, цитирана от „Капитал“.

„Проблемите с рефинансирането са в общи линии решени“, заяви изпълнителният директор на OTE Майкъл Цамас, цитиран от Bloomberg.

„Процедурата по продажбата на „Глобул“ не е спряна, тя продължава. Но ние трябва да преразгледаме ситуацията и да решим кое е най-полезното действие за акционерите“.

По предварителна информация за българския мобилен оператор са предявили интерес пет компании - Telenor, Orascom, Turkcell, Turk Telekom и Deutsche Telekom.

Вторият по големина гръцки оператор оптимизира разходите и започна разпродажбата на свои активи, за да намали дълговете си.

Компанията натрупа солидни задължения, след като дълговата криза в южната ни съседка понижи значително потреблението. През януари OTE пусна петгодишни облигации на стойност 700 млн. евро, с които да погаси дългове за 1.4 млрд. евро с падеж през тази година.

Търсенето на книжата надхвърли предлагането, което според Цамас е израз на „вот на доверие“ от страна на инвеститорите към компанията.

Гръцкият оператор започна и да разпродава активи, за да осигури нужните средства за рефинансирането на дълга си. Това беше и причината ОТЕ да опитва да продаде „Глобул“.

Общите задължения на компанията са 4 млрд. евро (по информация от интервю на главния изпълнителен директор на телекома Майкъл Цамас в средата на януари).

От тях 1.4 млрд. евро трябва да бъдат върнати през тази година, а останалото - през 2016 г.

В началото на февруари OTE обяви, че се е споразумяла със сателитния оператор от Саудитска Арабия Arabsat за продажбата на своето звено Hellas SAT. По информация на „Ройтерс“, сделката е за 208 млн. евро.

#ОТЕ #Глобул #мобилен оператор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »