Станишев: Борисов иска да управлява чрез служебния кабинет

Станишев: Борисов иска да управлява чрез служебния кабинет
Няма как да бъдат сменени само министри, категоричен е Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Личи стремежът на г-н Борисов и на партията ГЕРБ да продължат да управляват и чрез служебното правителство“, обяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

„Много ясно дефинирах пред президента, че ако искаме да говорим за служебно правителство, което да е независимо от досегашната власт и да работи за националния интерес, няма как да бъдат сменени само министри“, каза още Станишев.

„Днес г-н Борисов директно призова зам.-министрите на ГЕРБ да се окопават на сегашните си позиции, за да продължава ГЕРБ да управлява чрез служебния кабинет. Това е абсолютно неприемливо и отправям официално предупреждение към президента, че ако този подход бъде запазен и възприет от служебния кабинет, ще го дискредитира в очите на българската общественост“, посочи Станишев.

„Запознах се вчера със списъка на Обществения съвет към президента и отправих писмо до държавния глава с няколко възражения“, каза още лидерът на БСП.

Според него изобщо не са ясни критериите за формирането на този обществен съвет.

В него трябва да присъстват хора, които представляват протестиращите граждани, за да има техният съвет коректив върху действията на изпълнителната власт, смята червеният лидер.

„Но там са включени много голям брой институции и организации, които така или иначе участват и досега са давали акъл на Министерски съвет“, посочи Станишев.

„Всички работодателски организации, синдикатите – ами те участват в Националния съвет за тристранно сътрудничество, което е постоянно действащ орган към МС и ще продължи да действа и при служебното правителство. Какво по-различно ще кажат те от това, което са казвали досега“, учуди се Станишев.

„Те са представени впрочем и в надзора на НЗОК, а излиза, че целият този надзор трябва да бъде сменен от служебното правителство, защото е одобрил решенията, които убиват днес българското здравеопазване, болниците и те носят отговорност“, подчерта Станишев.

„Има тотален дисбаланс по отношение на обществените течения в България – по-голямата част от личностите и НПО, които са включени в този съвет, представляват неолибералните виждания за развитието на страната. Че хората срещу какво излязоха – срещу несправедливостта, срещу монополите, срещу доминирането на пазара над обществения интерес, те в каква посока ще съветват служебния интерес“, запита Станишев.

#Сергей Станишев #Бойко Борисов #министър-председател на България #Росен Плевневлиев #Президент на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"