Найденов: Търговците няма да ни развалят празниците!

Найденов: Търговците няма да ни развалят празниците!
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ще развалим празниците на тези, които се опитват да развалят нашите, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по адрес на търговците – нарушители на изискванията за производство и продажба на хранителни продукти.

Няма контролен орган в държавата, който да контролира цените на хранителните продукти по време на празниците, или поне не сме ние, каза Найденов, цитиран от „Фокус“.

Правят се ежедневни проверки по отношение на това дали храните са безопасни и качествени, уточни той.

„Те са по-интензивни и по-задълбочени с оценка на риска по тези празници, тъй като всяка година, знаете, се правят опити на принципа ден-година-храни и да ни развалят празниците“, подчерта министърът.

„Чувствително са намалени опитите за предлагане на некачествени храни или на храни с неустановен произход на пазара. Предполагам, че това е на базата на тези рестрикции, които се налагат от миналата година, и на това, че вече агенцията функционира почти една година.“

„Тези, които се опитват да развалят нашите празници, ние ще развалим техните. Обявен е резултатът до момента за търговците, хванати в нарушение, има качени данни от бюлетини на сайта на министерството“, каза той.

„След като приключат проверките на хранителните стоки в големите магазини, ресурсът ще се насочи към зимните курорти“, добави той.

„Там ще има масирани проверки, защото някак си по-лесно е да се контролират магазините, там нещата са изложени на щанда, един инспектор може да провери доста голям брой магазини, докато в ресторантите, и най-вече по отношение на хигиената и на произхода на храните, се правят компромиси и затова там ще съсредоточим усилията“, обясни Найденов.

По отношение на проверките на големите хипермаркети министърът уточни, че там почти няма такива, защото те имат вътрешен контрол и това са търговски марки, които не биха си позволили компромис най-вече с безопасността на храните.

По думите му обаче друг е въпросът за компромис на качеството от гледна точка на цената.

„Това, което се среща най-често като нарушение, е от кооперативните пазари, по улиците, където се предлагат продукти без опаковка, а от следващата година усилията ще са насочени към заведенията за обществено хранене“, допълни министърът.

Те са стотици хиляди, а ресурсът на агенцията не е толкова голям, затова ще е нужно повече време, подчерта Найденов.

„Затова ще променим методиката на оценка на риска, за да могат да имат те по-голям респект от това, което правим“, добави той.

Според министъра промяната предвижда по-изненадващи проверки и повече проверки по сигнали на гражданите.

„Факт е, че колкото и да е лъскаво заведението зад витрините, зад завесите ние не виждаме какво става като консуматори“, каза още той.

В петък министрите Мирослав Найденов, Трайчо Трайков и Тотю Младенов дариха кашкавал и сирене на дом за стари хора в столичния квартал „Дървеница“.

#Мирослав Найденов #министър на земеделието и храните #качество #търговци #храни #Трайчо Трайков #Тотю Младенов #вериги

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници