Висока избирателна активност, силен ромски вот – MBMD

Висока избирателна активност, силен ромски вот – MBMD
A A+ A++ A

Избирателната активност на втория тур на президентските и местните избори в България се затвърждава с потенциал да бъде по-висока, отколкото преди седмица, според Института за социални изследвания и маркетинг MBMD.

21,1% e избирателната активност към 11.00 ч., съобщи пред БНР Петър Живков от MBMD.

Живков отбеляза, че жените и хората над 60-годишна възраст преобладават сред избирателите.

Според MBMD се наблюдава по-висок вот сред ромското население; за ромския вот Живков каза, че по принцип този вот е висок по различни причини, но той засега е в такъв размер, че не може да повлияе на изхода на изборите.

„Към този час, мисля, избирателната активност е увеличена значително над тази на първия тур, което говори, че има една голяма мобилизация сред всички електорати, което е добре, за да станат нормални изборите и съответно победителят да бъде определен с по-голям брой гласове като разлика“, подчерта Петър Живков.

Той добави, че през последните часове има активизация на по-младите гласоподаватели, най-много са тези със средно образование, следвани от тези с висше образование.

Той каза, че най-висока е избирателната активност в малките градове и селата, но през последния час се наблюдава активизация на избирателите в столицата и областните градове.

Избирателната активност на първия тур на президентските и местните избори беше 51.82%.

Предсказанията на повечето социолози за втория тур бяха за малко по-ниска активност, отколкото на първия.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Избори 2011
Последно от Избори 2011

Всички новини от Избори 2011 »