НАТО ще разположи ракети в Румъния

НАТО ще разположи ракети в Румъния
През септември Хилъри Клинтън и Теодор Баконски подписаха споразумение елементи на ПРО да бъдат разположени на територията на Румъния. Снимка: Интернет
A A+ A++ A

В Румъния днес влезе в сила законът, който позволява на територията на страната да бъдат разположени елементи на противоракетната отбрана (ПРО) на НАТО.

Това съобщи румънското министерство на външните работи, цитирано от ИТАР-ТАСС.

„Споразумението между Румъния и САЩ за разполагане на елементи на системата за противоракетна отбрана влезе в сила на 23 декември 2011 г.“, се отбелязва в съобщението на ведомството.

В средата на септември държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън и румънският министър на външните работи Теодор Баконски подписаха междуправителствено споразумение за разполагането на елементи на ПРО на територията на военновъздушната база Девеселу в Румъния.

Според споразумението до 2015 г. в Румъния ще бъде разположена радиолокационна станция на комплекса „Иджис“, център за оперативно управление на ПРО и мобилни батареи с ракети прихващачи „SM-3“ „Стандарт-3“.

Те ще бъдат обслужвани от 200 американски военнослужещи.

#НАТО #Румъния #ПРО #противоракетната отбрана #САЩ #Хилъри Клинтън #министър на външните работи #Девеселу #държавен секретар на САЩ #Министерство на външните работи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници