Забраниха строителството върху дюни

Забраниха строителството върху дюни
Скандалът със строителството върху дюните в Несебър избухна в края на 2012 г., когато стана ясно, че земите са продадени на безценица от МЗХ на частен инвеститор. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатите приеха законодателни промени, с които се забранява строителството върху дюни, предаде Информационна агенция „Фокус“.

С промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие депутатите наложиха пълна забрана на строителството на всички територии в зона А и зона Б по Черноморското крайбрежие, в които има дюни.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството предложи през януари промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които забраняват строителството върху дюни.

Министерството направи и дефиниция за това какво е дюна. То е вписано в допълнителните разпоредби на закона и постановява, че „пясъчните дюни са образувания, формирани от насипване на пясъци под въздействието на вятъра. Основните видове дюни са зараждащи се подвижни дюни, подвижни (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни“.

На 11 февруари прокуратурата повдигна обвинение срещу главния архитект на община Несебър и кмета на общината Николай Димитров във връзка със застрояването на дюните край Несебър.

Двамата са обвинени за престъпление по служба, свързано със статута и режима на строителството на спорните имоти, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.
Скандалът около продадените от земеделското министерство 29 декара земя в Несебър при съмнително ниски цени и без конкурс избухна в края на 2012 г.

Теренът беше придобит от „СЛЕ груп“ за 4 млн. лв. В скандала беше замесено и името на вътрешния министър Цветан Цветанов, след като „Биволъ“ разкри, че дългогодишният му приятел и кумец Тодор Бояджиев е съдружник на управителите на фирмата, купила от земеделското министерство защитените дюни.

#Тодор Бояджиев #„Биволъ" #Сотир Цацаров #Цветан Цветанов #Несебър #Николай Димитров #Министерството на регионалното развитие и благоустройството #строителство #забрана #депутати #Дюни #Закона за устройството на Черноморското крайбрежие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"