Реакции на партиите след речта на президента

Реакции на партиите след речта на президента
Президентът Плевнелиев направи обръщение към народа и Народното събрание. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След обръщението на президента Росен Плевнелиев към народа в парламента политическите реакции по отношение на положението в страната бяха с различни акценти.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов видя много труден мандат на бъдещия служебен кабинет поради липсата на мерки за антимонополни действия, предаде Дарик.

Другият съпредседател на сините Мартин Димитров призова да се бяга от популизма. Синята коалиция одобрява датата 12 май за провеждане на парламентарния вот. Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров пък е убеден, че само неговата партия е готова за изборите.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев изрази убеждение, че президентът ще намери най-правилните хора, които да могат през тези два месеца да не допуснат анархия и да са гарант, че ще бъдат проведени честни избори.

„Знаете, че упрекът към нас беше точно това - че ние като сме на власт, няма да проведем честни избори. Досега всички избори са провеждани, без ние да сме били на власт. Сега една традиция, която спазваме - отново ние няма да сме на власт, когато се провеждат избори“, коментира той.

Велчев даде висока оценка на работата на депутатите от групата и потвърди, че партията няма да участва в сформирането на нов кабинет.

Синята коалиция одобри 12 май като дата за предсрочните избори. Пред журналисти в парламента съпредседателят Мартин Димитров коментира, че по време на празниците хората ще се успокоят и ще има „едно добро участие“ в изборите.

„Частта, която е важна и аз лично подкрепям, е, че опитите за национализация, неплащане на сметки и реставлация на комунизма трябва да бъдат спрени. И не трябва да има състезание в популизма, който се забелязва в последно време между основните политически партии. ГЕРБ и БСП се бият кой ще бъде по-големят популист. Хората ще ги искат тези обещания, които са направени, затова трябва един много сериозен разговор и консенсус по мерките за увеличаване на доходите, за намаляване на сметките“, каза Димитров.

Другият съпредседател Иван Костов допълни, че парламентът няма време за изключително много закони и трябва да се концентрира единствено върху най-важното. И двамата отбелязаха, че президентът е бил коректен с гражданите и е казал какво може да се случи и какво не.

Според Костов от казаното от държавния глава трябва да се разбира, че законодателна платформа за антимонополни действия и мерки няма и в момента не може да се създаде.

„Може най-много да се опитат да решат проблема с намаляване цената на тока, и то едва ли ще бъде и в правилната посока, изразих съмнения сутринта. От тази гледна точка много труден мандат на служебното правителство“, каза Костов.

Лидерът на БСП Сергей Станишев смята, че ситуацията е още по-сложна заради безвластието.

„По време на речта на президента Плевнелиев правителството отсъстваше от парламента, то се занимава в момента само с вършене на безобразия, унищожаване на документи, в страната има безвластие“, каза Станишев.  

От своя страна лидерът на „Атака“ Волен Сидеров заяви, че никоя партия, освен неговата, не е готова за избори.

„Нямат идеи. С какви идеи отиват ДПС на избори? С идеята пак да плашат своя електорат, че ще дойде лошият Сидеров и ще ги прави на сапун. Това са идеите, няма политически идеи. Има само купуване на гласове и подготвени черни каси за изборите“, каза той. В словото на президента Росен Плевнелиев нямаше държавност, заяви лидерът на РЗС Яне Янев.

Той поиска обяснение защо Плевнелиев е провел среща с председателя на КРИБ Огнян Донев.

„Това обръщение на президента горе-долу със същите автори от новогодишното обръщение. Защото оставаше само на фона отзад зад гърба му да се види някаква екзотика от ирландски пасища. Аз съм изумен как може да има твърдения, че не може да има хор от солисти, а може ли да има пастир без стадо“, каза Янев. Той призова президента да бъде искрен пред Народното събрание и българския народ.

#Росен Плевнелиев #президент #криза #оставка #правителство #избори #ГЕРБ #Иван Костов #Мартин Димитров #Синята коалиция #БСП #Сергей Станишев #"Атака" #Волен Сидеров #мандат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници