Бенедикт XVI ще е почетен папа

Бенедикт XVI ще е почетен папа
Йозеф Рацингер ще запази папското си име и след оттеглянето си от Свети-Петровото служение. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Папа Бенедикт XVI, който се оттегля в четвъртък, ще приеме поздравления от кардиналите в Сикстинската капела, а в 17.00 часа ще се отправи с хеликоптер към апостолическата резиденция в Кастел Гандолфо,  предаде радио Ватикана, цитирано от  Информационна агенция „Фокус“.

От 20.00 часа днес Свети-Петровият престол остава вакантен до свикването на конклав и избирането на нов папа.

Йозеф Рацингер ще запази папското си име и след оттеглянето си от Свети-Петровото служение. Ще продължи да се нарича Бенедикт ХVІ, а към него ще се обръщат с апелатива „Ваше Светейшество“. Бенедикт ХVІ ще носи титлата „Почетен папа“ и „Почетен римски папа“, докато титлата „Почетен епископ на Рим“ е била отхвърлена, защото може да „породи объркване“.

Папата ще продължи да носи бялата си дреха, но без късата пелерина. Няма да носи червените обувки, които са символ на мъченичеството за Църквата. Що се отнася до папския пръстен с печата, той ще бъде унищожен след края на неговия понтификат от кардинала камерлинг и Декана на кариданлската колегия, както предвижда Конституцията Universi Dominici gregis. Йозеф Рацингер Бенедикт ХVІ ще продължи да носи пръстен, който няма да е папски.

От 20.00 ч. на 28 февруари швейцарските гвардейци, грижещи се за охраната на папата, ще напуснат резиденцията в Кастел Гандолфо. От този момент охраната на Кастел Гандолфо е поверена на Ватиканската жандармерия. „След сбогуването на папа Бенедикт ХVІ – поясни отец Ломбарди – Ватиканът ще бъде управляван от кардиналската колегия и швейцарската гвардия ще бъде под тяхно ръководство. Когато на 28 февруари в 20 часа швейцарската гвардия остави своя пост в Кастел Гандолфо, това ще бъде публичен знак за края на понтификата.“

На 1 март деканът на Кардиналската колегия ще изпрати повиквателно писмо до кардиналите, а вероятно работата на съвещанията (Конгрегациите) ще започне от 4 март, посочи отец Ломбарди. Тогава се очаква и повече информация за броя на присъстващите в Рим кардинали. Конгрегациите ще се провеждат в новата Синодална аула.

В периода преди Конклава кардиналите ще пребивават на обичайните си места в Рим, а след това ще се преместят в пансиона Санта Марта във Ватикана.

#папа #Бенедикт XVI #оттегляне #Ватикана #Йозеф Рацингер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »