Борисов: Ние сме най-големите демократи, има конспирация

Борисов: Ние сме най-големите демократи, има конспирация
Премиерът Борисов гласува в избирателна секция в Банкя. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Има конспирация срещу ГЕРБ по отношение на всяване на страх у хората и на високия брой недействителни бюлетини, заяви премиерът Бойко Борисов, след като гласува на втория тур на президентските и местните избори в неделя.

За разлика от първия тур, когато Борисов гласува в „7 без 10“, тьй като се прибра привечер от заседанието същия ден на Европейския съюз в Брюксел, на балотажа той гласува още преди обяд.

„Гласувах за много по-добра България“, заяви премиерът Бойко Борисов, след като упражни правото си на вот, цитиран от БГНЕС.

На първия тур кандидатът за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев получи 40.11% от гласовете срещу 28.96% за кандидата на БСП Ивайло Калфин, разлика от 11%, или 375 000 гласа.

Според него преди днешния ден от БСП и ДПС са всявали страх у хората и са предприели действия да съботират вота.

„Видяхте какво беше, преди да излязат резултатите – „Има стотици хиляди недействителни бюлетини“. Оказа се, че процентът на недействителните бюлетини е по-малък от предишните избори и всъщност в смесените региони са пускали празни бюлетини, а по смисъла на закона тези бюлетини са недействителни. Те умишлено са пускали празни бюлетини, за да се създаде внушението, че има нещо нечестно. Това са царе на конспирацията“, коментира премиерът и лидер на ГЕРБ.

По данни на Централната избирателна комисия недействителните бюлетини на първия тур бяха над 229 000, или над 6% от всички подадени гласове.

Освен по отношение на така описаната „конспирация“ с недействителните бюлетини, голяма част от които според Борисов са подадени като празни в смесените райони, премиерът изрази възмущение от изявленията на опозицията – най-вече в лицето на лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Ахмед Доган, а и на самия кандидат за президент Калфин, че ако спечели президентските избори, ГЕРБ и лидерът й ще концентрират цялата власт в ръцете си.

„Когато бяха Иван Костов, Петър Стоянов, Никола Филчев, абсолютно цялата власт беше в сините и никой не казваше нищо, след това, докато Първанов беше президент, Станишев беше премиер – цялата власт беше в тях и никой не казваше нищо. Сега е „Олеле, майко, какво ще стане“. Ние сме доказали, че сме много по-големи демократи от всички останали“, заяви Борисов.

Той продължи и темата относно размяната на реплики от петък с лидера на БСП Сергей Станишев за „целувката“, т.е. подкрепата от страна на лидера на ДПС Ахмед Доган за БСП и Калфин.

„Доган се подигра на БСП като им каза „Цункайте ме и аз ще ви дам гласовете“. Довечера ще видим дали са се цункали. Аз казвам, че ако мен някой ме призове да го цункам, аз няма да му поискам целувката“, коментира премиерът.

„Аз мога да кажа какво искам да довърша през следващите две години – инфраструктурата, магистралите, пречиствателните станции, детските градини, училищата и всичко останало, което сте чували много пъти. Ние нека да довършим това, което сме започнали. Снощи имаше концерт на Шаде. Как са се чувствали Станишев и Калфин, които също са били в залата?“, каза още Борисов по отношение на един от инфраструктурните проекти, обявени за приоритет на неговото управление – построяването на новата спортна зала в София.

#Росен Плевнелиев #Ивайло Калфин #ГЕРБ #БСП #президентски избори #избори 2011 #избори #Сергей Станишев #Ахмед Доган #ДПС #недействителни бюлетини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2011
Последно от Избори 2011

Всички новини от Избори 2011 »