"Росатом" чака подкрепата на новата власт за АЕЦ "Белене"

"Росатом" чака подкрепата на новата власт за АЕЦ "Белене"
Правителството на България прекрати проекта, обяснявайки своите действия с неговата висока цена и отсъствието на стратегически инвеститор. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Масовите протести на българите срещу резкия скок на цената на електричеството не успя да накара Народното събрание да подкрепи проекта за строителство на новата атомна електроцентрала „Белене”, съобщава вестник “РБК Дейли”.

Руският гигант „Росатом”, която трябваше да реализира проекта, продължава да се надява на преразпределение на политическите сили в България в бъдеще.

Засега руската държавна корпорация се опитва да си върне вече изразходваните средства.

В сряда, дни преди да се разпусне, парламентът спря окончателно проекта АЕЦ "Белене". Това стана с подкрепата на ГЕРБ, Синята коалиция и независими депутати при освиркване и тропане от страна на социалистите.

"Бюджетът не може да понесе 20 млрд.лв за строителството на "Белене", изтъкна синият депутат Мартин Димитров.

Той обясни, че хвърлените до момента 1.5 млрд лв. още сега вдигат цената на тока. Димитров припомни, че ако изграждането на централата бе продължило, токът от нея ще е между 3 и 4 пъти по-скъп от този на АЕЦ "Козлодуй.

#Народното събрание #„Росатом” #България #Русия #Мартин Димитров #ГЕРБ #Синята коалиция #социалисти #АЕЦ "Белене" #АЕЦ "Козлодуй"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »